Indhold
Næsemidler med virkning på slimhinden
Næsemidler med virkning på slimhinden
De stoffer, der er til rådighed ved løbende eller tilstoppet næse, kaldes adrenergika, og er bl.a. xylometazolin (fx Otrivin, Zymelin). Præparaterne kan anvendes af ammende, men anbefales normalt ikke til gravide, da de teoretisk set kan nedsætte blodgennemstrømningen til placenta og i uterus. Det skyldes slægtskabet med adrenalin. Den teoretiske risiko for karsammentrækning kræver formentlig en betydelig koncentration i blodet, og absorption fra næsen er meget lav ved almindelig anvendelse. Så der findes ingen evidens for, at brugen af xylometazolin næsespray efter anvisning er forbundet med øget risiko for uønsket fosterpåvirknikng (1).
1. Virkemåde
Præparaterne virker primært sammentrækkende på kapillærerne i næseslimhinden, så luftpassagen forbedres. Effekten på slimsekretionen er derimod mindre, hvorved næsen stadig har tendens til at løbe.
Præparaterne kan også lindre de gener i mellemøret, der opstår pga. utilstrækkelig luftpassage gennem det eustakiske rør i forbindelse med infektion, herunder forkølelse. Det skyldes, at næsemidlerne genopretter den normale funktion af det eustakiske rør, ved at de trækker slimhinden sammen, både i næsehulen og omkring åbningen til det eustakiske rør. Herved udlignes trykket i mellemøret, hørelsen bliver bedre, og eventuelle smerter lindres.
2. Anvendelse
Præparaterne, der virker lokalt, findes som næsedråber og næsespray. Endvidere findes éndosisbeholdere af plast, der bl.a. har den fordel, at de er mere hygiejniske i brug.
Dosering er angivet på de enkelte præparater. Virkningen indtræder for alle præparaters vedkommende efter få minutter. Virkningsvarigheden er 10-12 timer. Næsedråber kan i den laveste styrke anvendes til børn ned til 2 år. Efter lægens anvisning kan næsepræparater i lav styrke dog anvendes til spædbørn, fx hvis de har besvær med at sutte pga. tilstoppet næse. Almindelig saltvand 0,9% kan være egnet til at lindre næseproblemer hos spædbørn. Det findes som Milwane engangsnæsedråber og Otrisal Baby spray.
3. Bivirkninger
Begrænsningen i brugen af næsepræparater til små børn skyldes, at en ringe mængde af stoffet kan absorberes gennem næseslimhinden specielt ved brug af spray, hvor væsken er fint forstøvet. Det sker i særlig grad hos små børn, da deres slimhinder i næse og svælg er forholdsvis større end voksnes. Herved ses systemiske bivirkninger fra centralnervesystemet i form af rysten på hænderne, uro og søvnløshed. Disse bivirkninger forekommer dog sjældent.
Til patienter med hypertention, hjerteinsufficiens og tyreotoxicose bør de ikke anvendes i for store doser eller for hyppigt.
Behandling med næsepræparater, der trækker slimhinden sammen, bør ikke strække sig ud over 10 dage. Det skyldes, at yderligere behandling kan give irritation af slimhinden, der reagerer ved at svulme op og udskille slim. Desuden bør der gå mindst 1 måned før en ny behandling indledes.
Ved overdosering kan de nedsætte blodgennemstrømningen i uterus, og må derfor ikke anvendes ved tegn på uteroplacental insufficiens.
4. Søg læge
Hvis symptomerne ikke forsvinder efter ca. 1 uges behandling, anbefales det at søge læge. Det gælder også, hvis slimen i næsen bliver grøngul og sej, eller personen får feber, hvilket tyder på en bakteriel infektion. Hvis præparatet ikke synes at virke, er en anden mulighed, at det drejer sig om en allergisk lidelse. Behandlingen kan så suppleres med et antihistamin som næsespray eller tabletter eller med et lokaltvirkende glukokortikoid til næsen.
5. Sammenfatning og referencer
Sammenfatning
Næsepræparater, der får næseslimhinden til at trække sig sammen, bør ikke anbefales til børn under 2 år uden lægeordination.
Til større børn og voksne kan anbefales næsedråber eller spray.
Behandlingen bør ikke strække sig ud over 10 dage på grund af risiko for slimhindeirritation.
Hvis symptomerne trods behandling varer ud over ca. 1 uge, bør der henvises til læge.
Referencer
Esbech,P. & Damkier,P.: Er detumescerende næsespray til gravide sikker? Månedsskr almen praksis, 2020, nr 3, side 233-235.