NJF2025: SWEEP-studiet

Til sommer igangsættes det store randomiserede SWEEP-studie om hindeløsning. På NJF fortæller jordemoder og ph.d.-studerende Sofie Gyrup om studiet, som rigtigt mange af kongressens danske deltagere vil komme til at møde på deres arbejdspladser i den kommende tid.

Illustration: Marie Boye

»Nu skal vi teste noget af det, vi alle sammen går og gør i vores hverdag!« Sådan beskriver jordemoder Sofie Gyrup med begejstring det tværfaglige studie, hun som en del af sin ph.d. er med til at igangsætte til juni.

Helt kort fortalt skal SWEEP-studiet undersøge, om hindeløsninger til termin kan fremme, at flere fødende kvinder går spontant i fødsel.

Studiet skal inkludere 1536 kvinder, så Sofie Gyrup beskriver sine jordemoderkolleger i hele Danmark som ‘meget vigtige ambassadører’, når disse kvinder skal findes. Kvinderne skal nemlig kunne se værdien i at deltage, for som Sofie Gyrup siger, så handler det jo ikke bare om, at de skal give samtykke til, at der fx må indhentes oplysninger om dem. Ender de i kontrolgruppen, skal de være villige til også at holde sig fra hindeløsning i privat regi.

»Jeg håber virkelig, at jordemødrene kan se, hvorfor det her er vigtigt at få rekrutteret kvinder til. Hindeløsning er noget, vi har praktiseret altid i mine 16 år som jordemoder. Men med forskellige procedurer fra fødested til fødested og endda fra jordemoder til jordemoder. Nu håber jeg, at vi én gang for alle kan lave et solidt studie, som kan være med til at afklare, om vi skal tilbyde hindeløsning eller ej. Vi skylder kvinderne at finde ud af, om der er evidens bag at tilbyde det. Og jeg oplever helt klart, at de jordemødre, jeg har talt med indtil nu, synes, at det lyder som meget klinisk relevant forskning.«

SWEEP-studiet starter i juni måned 2025 på Aarhus Universitetshospital.

»Studiet er forankret på AUH og starter op her. Vi finder børnesygdommene her, får imødekommet hvad der måtte komme af udfordringer, og så ruller vi ud i landet. Alle danske fødesteder er inviteret til at være med. Vi har valgt, at studiet skal ud at leve i en verden, hvor vi er mange jordemødre, der foretager hindeløsninger hver dag. Så det bliver ikke mig, der skal lave 1500 hindeløsninger som en del af studiet, for hvad ville det kunne bruges til? Det er jo ikke mig, der kommer til at gøre det i hverdagen, når studiet er afsluttet. Det er jordemødrene hele landet over, der skal udføre dem i studiet, for sådan foregår det i virkeligheden.«

Definitioner

Hvis hindeløsning ikke er muligt, skal der i SWEEP-studiet forsøges cervikal massage.

Sådan defineres hindeløsning og cervikal massage i studiet:

  • Hindeløsning: Fingrene indføres i vagina og gennem cervix, hvis muligt, med 1-2 fingre. Orificium internum dilateres yderligere, hvis muligt. Herefter forsøges digital separation af chorion fra det nedre uterine segment, så meget som muligt, ved at rotere fingeren/fingrene i 2-5 cirkulære fejende bevægelser af 360 grader.
  • Cervikal massage: Hvis hindeløsning ikke er muligt, masseres cervix udvendigt i cirkulære bevægelser med 1-2 fingre i 15 sekunders varighed.

Læs også

Jordemoderfaglig forskning og udvikling accelerer i disse år – og det afspejler NJF

Kvinders foretrukne ordvalg omkring vægt

Ro på barselsgangen

Hvordan kan vi forebygge traumatiske fødselsforløb

Horsens‛ nye kompetencemodel



Navn: Sofie Gyrup
Arbejdssted og titel: Jordemoder og ph.d.-studerende på Aarhus Universitetshospital