Høj vægt, overvægt, BMI. Der er mange muligheder for at italesætte vægt i graviditeten, når man skal tale med de gravide kvinder om emnet.
Men hvad foretrækker kvinderne egentlig selv?
Det har kvalitets- og udviklingsjordemoder Victoria Lindblad på Regionshospital Nordjylland undersøgt.
»Jeg har lavet et meget enkelt spørgeskema om kvinders foretrukne ordvalg omkring vægt i graviditet med svarmuligheder og fritekstfelter. Det delte jeg i forskellige nationale grupper på sociale medier, og i første runde fik jeg kun 86 besvarelser. Men i anden runde druknede jeg næsten i succes, da jeg fik over 1000 svar og 2-300 fritekstbesvarelser. Så selvom det ikke er forskning, der rangerer særligt højt i evidenshierakiet, så kan jeg nu sige noget med en vis indsigt i, hvad tendensen er,« forklarer Victoria Lindblad og fortsætter:
»Og det, der ret interessant har vist sig, er, at det ordvalg, vi som sundhedsprofessionelle bruger mest, er det, kvinderne bryder sig mindst om.«
Ifølge Victoria Lindblad er det ’BMI’, der er det mest brugte i både skriftligt materiale fra hospitaler og blandt sundhedsfaglige. Men kvinderne foretrækker, at deres vægt bliver beskrevet i kilo og vægtanbefalinger gives derudfra i mødet med sundhedsprofessionelle.
»Resultatet er overvældende. Over halvdelen kan ikke lide udtrykket BMI, som de betragter som gammeldags og stigmatiserende, mens vi som sundhedsprofessionelle typisk ser det som et neutralt udtryk, der ikke siger noget om at være hverken over- eller undervægtig«
Victorias artikel er ikke publiceret endnu, men bliver en kvalitativ artikel om kvindernes fritekst svar om, hvorfor de foretrækker et bestemt ordvalg og deskriptiv beskrivelse af de kvantitative data.
»Kvinderne har virkelig en holdning og mening om emnet og vil gerne dele den, så jeg håber meget, at min lille undersøgelse kan være hypotesegenerende og facilitere, at vi som sundhedsprofessionelle får kigget på vores egen praksis og reflekteret over, hvorfor vi gør, som vi gør. Vi har jo en grund til at tale om vægt, det er sundhedsfagligt berettiget i forbindelse med graviditet. Men vi skal tale ordentligt om det og på en måde, så kvinderne føler sig hørt og godt mødt.«
Læs også
Jordemoderfaglig forskning og udvikling accelerer i disse år – og det afspejler NJF