NJF2025: Ro på barselsgangen

En pludselig ro på barselsgangen under coronapandemien affødte en kvalitativ undersøgelse om dilemmaerne ved barselsbesøg set fra personalets perspektiv. Den undersøgelse fortæller jordemoder Mette Backhausen om på NJF.

Illustration: Marie Boye

Tidligere var stemningen på barselsgangen på Sjællands Universitetshospital præget af glade bedsteforældre med balloner, løbende tre-årige storesøskende og stolte, men trætte nybagte forældre. Men da coronapandemien i 2020 lukkede Danmark ned, blev der pludselig ’meget, meget stille’, fortæller jordemoder og ph.d. Mette Backhausen og fortsætter:

»Stemningen på en barselsgang er helt fantastisk, men også meget forstyrrende både for os sundhedsprofessionelle og for de nybagte forældre, der gerne vil vise frem, men også være i en boble med deres helt nye baby og af og til har svært ved at sige fra.«

Mette Backhausen arbejder som forsker og med vagter, og snakken i vagtstuen om den pludseligt opståede ro udløste meget hurtigt den tanke hos hende, at hun var nødt til at undersøge, hvilken betydning roen havde set fra sundhedspersonalets perspektiv.

Det blev til artiklen ‘Postnatal quietness – the dilemma of visiting hours. A qualitative interview study with maternity care staff’.

En af artiklens konklusioner var, at personalet og familierne havde bedre adgang til hinanden, når der ikke kom besøgende på barselsgangen.

»Stoppet for besøg var virkelig frugtbart set med faglige øjne. Udeblivelsen af forstyrrelser gav en helt anden ro og tid til fordybelse med forældrene. Der blev simpelthen mere bedside time, hvor de fagprofessionelle havde tid til at tale og lytte. Personalet fik en helt anden og bedre kontakt med forældrene – og de oplevede også, at forældrene fik bedre kontakt med deres børn,« fortæller Mette Backhausen.

Artiklen omhandler også det faktum, at når der er besøgende på en barselsgang, kommer personalet nemt til at fungere som politibetjente, som må bede besøgende gå, når der fx skal tjekkes blødninger, og at det er en supersvær rolle at håndtere.

»De familier, der er indlagt på en barselsgang i dag, skal vi mere med fagligt, de er mere ’syge’ og har et andet behov end tidligere. Men samtidig er et mere patientcentreret fokus flyttet ind, som har gjort, at de faste besøgstider, man havde engang, er forsvundet. Personalet beskrev, at der faktisk var noget værdifuldt i de her lidt gamle dyder med faste rytmer, regelmæssighed og ro.«

»Det familie- og patientcentrerede er virkelig vigtigt. Men på barselsgangen er partneren også indlagt, så den lille familie er jo samlet. Og det er ikke, fordi jeg vil negligere bedsteforældrene, men måske kan det godt vente lidt med nogle af besøgene? Personalet i artiklen så i hvert fald meget tydeligt faste besøgstider som en måde at drage omsorg på.«

Læs også

Jordemoderfaglig forskning og udvikling accelerer i disse år – og det afspejler NJF

Kvinders foretrukne ordvalg omkring vægt

Hvordan kan vi forebygge traumatiske fødselsforløb

Horsens‛ nye kompetencemodel

SWEEP-studiet


Mette Backhausen
Navn: Mette Backhausen
Arbejdssted og titel: Ph.d. og jordemoder på Sjællands Universitetshospital