Kirsten fortæller:
– I dag siger de gravide og fødende ofte ting som ’Jeg har læst, at det og det kan påvirke amningen.’ Mange af dem har læst meget mere om graviditet, fødsel, amning osv. end de havde for 15 år siden, og de stiller flere spørgsmål til vores vurderinger og behandlinger. Og spørger man Kirsten, er det ikke alt, de fødende har læst, der er lige godt:
– Terminsgrupper på Facebook har fanden skabt! Alt, der kan gå galt, fremhæves derinde. De skræmmer livet af hinanden.
De studerende er også mere kritiske i dag, men der er en væsentligt bedre dialog med dem, oplever Kirsten. Det ser hun som noget positivt:
– De studerende og nyuddannede er sindssygt dygtige! Jeg lærer ofte noget nyt af dem, fordi de kender til rebozo, spinning babies og benytter terminologi for håndgreb og knuder og alle mulige andre ting, jeg ikke lærte om i min uddannelse.
Også samarbejdet med andre jordemødre og andre faggrupper er væsentligt bedre nu, end Kirsten oplevede tidligere.
– Vi snakker om hinandens forløb ud fra de CTG’er, der kører i vagtstuen eller på kontoret, og udveksler ideer om, hvad der vil være det bedste at gøre nu i en given situation.
– Jeg synes, at der er meget mere patologi blandt de gravide og fødende i dag. Om det er, fordi vi er blevet bedre til at opdage tingene, skal jeg ikke kunne sige, men jeg synes godt nok, at mange af de fødende fejler en eller flere ting – fysisk eller psykisk.
– Der er også sket noget omkring det her med at skulle notere i journalen, at der er informeret samtykke til alting. Det er jo ikke noget dårligt, det er bare noget, der er helt anderledes, når man kommer tilbage efter så mange år, fortæller Kirsten.
– Noget, der også er anderledes, er, hvordan VIP’erne (Vejledninger, Instrukser og Politikker) styrer alt. Da jeg var jordemoder tidligere, tænkte man måske: ‘Den her fødende virker lidt udmattet, lad os give hende noget væske. Ikke fordi det er fire timer siden, vi gjorde det sidst, men fordi det giver mening.’ Sådan er det ikke længere. Og da jeg lige var kommet tilbage, stillede jeg mange spørgsmål til det. Nu indordner jeg mig. Men jeg tænker af og til stadig: – Der er sgu ingen fødsler, der stopper, når kvinden er ti centimeter åben – og slet ikke klokken 3 om natten! Men VIP’en siger…
Den allerstørste forskel er dog ifølge Kirsten arbejdstempoet og den ’effektive’ udnyttelse af jordemødrene i dag.
– Vi har ikke mange pauser, og post partum-forløbene bliver ofte overtaget af en anden jordemoder, for at fødejordemoderen kan nå at spise eller få en kop kaffe, inden hun skal videre til næste forløb,’ fortæller Kirsten.