Fokus på overgangsalder kan mindske sygefravær

I virksomheden ‘Hormoner på arbejde’ arbejder Maja Aagaard og Stine Mathieu sammen om at skabe menopausevenlige arbejdspladser.

Stine Mathieu og Maja Aagaard

»Der skal være plads til alle på danske arbejdspladser – også til kvinder med gener fra overgangsalderen. For ens arbejdsplads har stor betydning for både ens trivsel, økonomi og karriereudvikling, « slår Maja Aagaard fra virksomheden Hormoner på arbejde fast.

Hun har været leder i det private erhvervsliv igennem mange år og oplevede et forløb, som hun beskriver som ”helt klassisk”, da hun selv gik ind i perimenopausen:

»Tidligere end ventet fik jeg mange mærkelige symptomer og var ude og inde hos lægen i flere år, videre i systemet og blev scannet og undersøgt. Hver gang blev et enkelt symptom undersøgt og ikke kædet sammen med tidligere symptomer. Helt klassisk troede jeg en overgang, at det var stress. Symptomerne påvirkede hele mit liv, men især mit arbejdsliv, fordi jeg brugte den smule energi, jeg havde, på min familie.

Det fik den indflydelse på mit arbejde, at jeg degraderede mig selv. Jeg trak mig fra ansvar i alle mulige sammenhænge, jeg gik fra at være ansvarlig for to afdelinger til én, og jeg gik ned på 30 timer. Men jeg blev ikke sygemeldt, så min arbejdsplads registrerede det ikke rigtigt.«

Hun beskriver, at hun, da hun fandt ud af, at hendes symptomer skyldtes perimenopause, blev meget indigneret over, at der ikke var mere fokus på overgangsalderen. Hverken i samfundet generelt eller på arbejdspladserne.

»Vi har fokus på det psykisk arbejdsmiljø, men det her, som ramte mig, var der INGEN, der talte om.«

Stine Mathieu, som tidligere har haft en karriere som journalist og kommunikationskonsulent, og i dag har uddannet sig til naturlig hormonterapeut, supplerer:

»Der blev vi enige om, at det skulle vi da gøre noget ved. Det udviklede sig til Hormoner på arbejde, og vores mission i dag er, at kvinder ikke skal blive bremset i deres karriere af at gå i overgangsalder. Med justeringer og gode værktøjer bør overgangsalderen ikke forhindre en kvinde i at kunne arbejde og udvikle sin karriere, som hun ønsker.«

Et kig til udlandet

Ret hurtigt da Stine Mathieu og Maja Aagaard begyndte at dykke ned i emnet, gik det op for dem, at der var andre lande, der var årtier foran Danmark med hensyn til at have fokus på overgangsalder.

»Vi faldt over rigtig mange tiltag, der var blevet lavet i England. Her har de fx oprettet British Menopause Society allerede tilbage i 1989, hvor man arbejder bredt med at uddanne og informere om menopause. Der blev oprettet kvindeklinikker, hvor gynækologer, alternative behandlere osv. var samlet, så der var et sted at sende engelske kvinder hen, blandt andet hvis de fik overgangsaldersymptomer, « fortæller Stine Mathieu.

Maja Aagaard fortsætter med at fortælle om den engelske udvikling: »I de sidste 10 år har de fokuseret på arbejdspladserne. Omkring halvdelenaf alle britiske virksomheder har i dag haft fokus på emnet, hvilket vil sige, at de har sørget for at udbrede en fælles viden om emnet i deres organisation, de har lavet politikker på området eller lignende. Og det er ret sort på hvidt, at de har gode resultater. Sammenligninger mellem engelske arbejdspladser, der har haft et fokus på overgangsalder, og dem, der ikke har, viser, at de kvindelige medarbejdere oplever alt fra færre symptomer og bedre trivsel til færre sygedage og færre overvejelser om at skifte job. Det bonger bare ud på alle parametre, når en arbejdsplads har fokus på emnet, hvilket er ret vildt.«

Sygefravær kan ses på bundlinjen

Når Maja Aagaard refererer til, at en arbejdsplads har haft fokus på emnet, mener hun, at emnet er på deres dagsordenen, og at de fx holder webinarer og aktivt italesætter og anerkender, atovergangsalderen er en ting, som kan påvirke kvinders arbejdsliv. Og at de måske endda faciliterer et fællesskab omkring denne fase af livet, hvis der er flere kvinder i samme aldersgruppe på arbejdspladsen, der kan tale sammen og støtte hinanden.

Meget af det er det samme, som Maja Aagaard og Stine Mathieu nu er begyndt at arbejde for på danske arbejdspladser.

»I UK har de haft det her fokus længe, fordi de allerede tidligt udregnede tabt produktion som følge af overgangsalder. På samme måde tager vi fat i danske arbejdspladser nu, fordi de kan se på bundlinjen, at det giver mening at gøre noget ved sygefraværet i den her fase af kvindelivet. Selvfølgelig drømmer vi også om et øget fokus i sundhedssystemet, men det er en supertanker at vende, og derfor har vi i første omgang fokus på, om vi kan skabe ændringer på arbejdspladserne,« slutter Stine Mathieu.«


Læs temaets artikler om overgangsalder:

Symptomer på overgangsalder kan lindres

“Jeg følte, at jeg var ved at falde fra hinanden”

Gode råd til chefen