Stjernen: “Eva stiller op gang efter gang”

Jordemoderforeningen efterlyser fortsat jordemødre over hele landet, som er vaskeægte stjernekolleger. Denne gang går titlen til Eva Rydahl fra Københavns Professionshøjskole, som er blevet nomineret af sine kolleger Julia Kadin Funge og Anne Pihl.

Fra Anne

Hvorfor har I valgt at nominere Eva?

“For mig som er tæt kollega med Eva, er hun sjov, klog og skør. Hun er meget generøs med det, hun ved, og hun er en slags menneskelig popcornmaskine fuld af overskud og ideer. Samtidig er hun virkelig et fagligt fyrtårn. På Nordisk Jordemoderkongres i Helsinki blev hendes oplæg om medikalisering fulgt af stående ovationer fra hele salen. For Evas tilgang til jordemoderfaget giver håb, mod og en stolthed over vores felt. Hun deler altid ud af sig selv og sin viden, og jeg har aldrig oplevet hende sige ’Nej, det kan jeg ikke overskue.’ Hun rydder bordet og hjælper alle, når der er brug for det, men gør meget lidt ud af det. Hun bidrager utroligt meget til faget generelt, samtidig med at hun er en god kollega på tæt hold.”

Kan du fortælle om en særlig situation med Eva, som du husker?

“Da der var Normal Labour and Birthkonference i Aarhus i 2022, faldt det Eva ind, at det jo selvfølgelig ikke var alle, der kunne deltage i konferencen. Og så arrangerede hun en dag her på Københavns Professionshøjskole, hvor nogle af oplægsholderne fra konferencen kom og holdt oplæg også – ganske gratis for deltagerne. Det siger bare noget om hende, synes jeg. Hun har sådan en stor begejstring for vores fag, og den vil hun så gerne dele. Hun mener virkelig, at det skal komme alle til gode, når nogen ved noget og kan noget.”

Hvad er helt særligt ved Eva?

“Hun er indædt med hensyn til kvinders rettigheder, og så er hun skarp på, at der skal laves ordentlig forskning, og at jordemødre skal have en stemme, når der laves nationale kliniske retningslinjer og guidelines. Hun tager de vigtige diskussioner og får nogle slag af og til, og det tør hun. Hun sætter sig selv i spil og stiller sig til rådighed – velvidende, at hun placerer sig i en sårbar position, hvor hun udsætter sig selv for kritik. På den måde er hun sej. Også til medierne stiller hun sig til rådighed. Jeg vil betegne hende som en meget modvillig offentlig stemme, og det gør det endnu mere imponerende. Der er ikke meget ’Se på mig og se lige min forskning!’ over hende. Alligevel stiller hun op gang på gang. Fordi hun mener, at her er noget, der er værd at kæmpe for.”

Fra Eva

Hvad betyder det for dig, at dine kolleger har valgt at hylde dig som en stjernekollega?

“Det er vældigt dejligt og også overraskende. Kvantitativ forskning, som jeg arbejder med, er lidt nørdet, og det er måske ikke altid den letteste position, jeg sidder i, selvom jeg også får rigtigt meget positivt igen fra kolleger i både Danmark, Norge og Sverige. Jeg hader i virkeligheden at være i rampelyset, men hvis jeg mener det, jeg laver, så må jeg også stå på mål for det. Og jeg ved jo godt, at hvis det, man argumenterer for, går imod den officielle opfattelse, så kan man blive upopulær. Derfor er det dejligt at have kolleger, der ser, hvad jeg kæmper for, og at tingene kan være lidt besværlige af og til, og at de så anerkender det. Det varmer virkelig.”