Privat i praksis: Fødselsforberedelse på nettet

De gravide spørger ikke efter bøger, men efter gode troværdige sider på nettet. Den opgave forsøger både jordemødre og Danmarks største mediehus at løfte.

Hvad sker der, når en jordemoder og en nybagt mor sætter sig sammen for at udvikle nye ideer omkring fødselsforberedelse? I Susanne Andersens tilfælde skete der det, at hun i dag, ved siden af sit job på svangregangen på Rigshospitalet, står for hjemmesiden www.foedeklar.dk. Sammen med den nybagte mor, der meget belejligt arbejder professionelt med undervisning på onlinekurser, tilbyder Susanne Andersen fødselsforberedelse i lektioner til gravide, der gerne vil kunne sidde i ro og mag derhjemme og forberede sig. Undervisningen foregår ved speak fulgt af den samme tekst på skærmen og krydret med billeder og plancher. Brugeren kan klikke rundt mellem forskellige emner. Undervisningen er målrettet førstegangsfødende og handler udelukkende om fødslen og om tiden lige efter samt om amning.

Susanne Andersen hører ofte om behovet for solid faglig fødselsforberedelse i sin konsultation.

– Der findes mange sites, hvor ikke-fagfolk fortæller om deres oplevelser og hvor historierne virkelig kan løbe ud af en tangent og mangle faglig kompetent opsamling. Det forsøgervi at råde bod på med vores hjemmeside, fortæller Susanne Andersen

For en mindre ekstrabetaling får brugerne adgang til teleklasserne, der varer en time og foregår lørdag formiddage. Der har netop i slutningen af marts været premiere på den første teleklasse med fem deltagere, der kunne skype eller skrive med jordemoderen. Emnet var fastlagt på forhånd: ’Det skal du vide første gang, du føder’. Et af emnerne i en af de kommende klasser er ’Lær at bruge de offentlige tilbud rigtig’.

– Vi vil gerne lære de gravide at stille krav. For eksempel om at se den samme jordemoder i hele graviditeten, om at bede om at få en ny praktiserende læge, hvis man ikke svinger sammen med den man har og om at sundhedsplejersken kommer inden 10. dagen, siger Susanne Andersen.

DR forbereder gravide
DR har i samarbejde med Rigshospitalet lanceret fødselsforberedelse på nettet med jordemoder Agnete Nørrelund som faglig ekspert. Danmarks største mediehus, Danmarks Radio, føler også et medansvar for, at danskerne bliver klædt på til at føde. I slutningen af marts lancerede DR Sundhed sin version af netbaseret fødselsforberedelse.

– Både nyt om behandling og forebyggelse er public service og et kerneområde for os på trods af, at det overordnede, lovgivningsmæssige ansvar ligger i regioner og kommuner. Fødselsforberedelse hænger tæt sammen med forebyggelse og folkeoplysning, og er vigtig og vi kunne se på de mange input, vi får fra seere, lyttere og brugere, at behovet er der, siger Peter Qvortrup Geisling, der er redaktør på DR Sundhed.

Serien, der består af 17 små film, er produceret i samarbejde med Rigshospitalet, og handler overvejende om selve fødslen. Filmene er indtalt af vicechefjordemoder Agnete Nørrelund og er velegnede til podcast, da de ikke indeholder billeder – ud over af jordemoderen, der fortæller.

Det ny tilbud på fødselsforberedelsesfronten skal ikke erstatte den fødselsforberedelse, som regionerne tilbyder, understreger redaktøren.

– Filmene kan bruges som supplement og som et opslagsværk, siger han. DR giver brugerne mange forskellige veje til oplysning. Ved at bringe nye medier i spil og ved at lægge fødselsforberedelse ud forskellige steder – for eksempel på YouTube – får vi mulighed for at få kontakt til brugere, der normalt ikke vil benytte hospitalernes tilbud, siger Geisling.

De små film søsættes fra dr.dk/sundhed, der bygger på et samarbejde mellem DR og en lang række offentlige og private aktører inden for sundhedsområdet heriblandt Rigshospitalet.

Læs mere her: www.foedeklar.dk og www.dr.dk  — søg efter ’fødselsforberedelse’

Jordemoder Susanne Andersen vil gerne lære sine kursister at stille krav, så den offentlige svangreomsorg tvinges til at levere kvalitetsydelser både før under og efter fødslen.