Ny kampagne om kemi og graviditet

Der har i de seneste år været øget fokus på kemikalier, der mistænkes for at være hormonforstyrrende og for at forstyrre fosterets udvikling. Drengebørn ser ud til at risikere skader på deres reproduktive evner, hvis de udsættes for stoffer, der virker antiandrogene. Hormonforstyrrende stoffer med østrogen virkning er mistænkt for at være en medvirkende årsag til sundhedsskadelige effekter også hos piger og kvinder, såsom tidligere pubertet og den stigende forekomst af brystkræft.

Der er altså al mulig grund til at undgå kemikalier, når man er gravid – eller prøver at blive det.

Miljøstyrelsen har netop offentliggjort en rapport, hvor man undersøgt en række kemiske stoffer og deres betydning for fosteret. Man har undersøgt, hvordan gravide i dagligdagen er udsat for 35 stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Rapporten viser, at størstedelen af danske kvinder ikke er udsat for de undersøgte stoffer i en grad, der giver grund til bekymring. Men en sammenblanding af flere kemikalieprodukter kan udsætte kvinderne for stofferne i for høje koncentrationer, og det kan give hormonforstyrrelser hos børnene.

Målet for undersøgelsen har været at identificere, hvilke mistænkte hormonforstyrrende stoffer målgruppen kommer i kontakt med og at indsamle viden om kombinationseffekter ved udsættelse for flere mistænkte hormonforstyrrende stoffer samtidig.

Rapportens resultater sætter yderligere pres bag den danske regerings krav om en stramning af EU-lovgivningen på området, udtalte miljøminister Ida Auken i forbindelse med offentliggørelse af rapporten.

Miljøstyrelsen indledte i slutningen af marts på baggrund af rapporten en informationskampagne målrettet gravide og kvinder, der planlægger at blive gravide.

Kampagnen består ud over foldere og plakater af en hjemmeside, ’Klar til storken. dk’, der kan downloades som webapp. Webapp’en kan bruges på både iPhone og androidtelefoner og kan hjælpe forbrugeren i det daglige med at manøvrere uden om produkter med kemikalier, der kan virke skadelige. Forskellen på en webapplikation og en almindelig smartphoneapplikation er, at webapplikationen i virkeligheden er en mobiloptimeret hjemmeside, der opfører sig som en applikation – det vil sige, at man kan få hjemmesiden ned og ligge på sin smartphone ligesom med en normal applikation.

Et nemt huskeråd, der gentages på hjemmesiden, er at gå efter produkter, der er mærket med Svanen eller Blomsten, der er henholdsvis Nordisk Råds og EU’s miljømærker. En anden mulighed er at tjekke det enkelte produkt på ecolabel.dk.

Andet råd på listen over, hvordan man undgår at udsætte sig for kemi, er imidlertid mere jordnært: Fjern støv en gang om ugen og luft grundigt ud to gange dagligt, da kemikalier ophobes i støv.

Miljøstyrelsens nye hjemmeside om kemi og graviditet indeholder også link til en test, hvor man kan få bedømt sine egne kemivaner.