‘Nu er det endnu mere legitimt at sige, at man er besværet’

I LEGO Koncernen er der gode forhold for gravide. Og de er blevet endnu bedre, nu hvor arbejdspladsen har sagt ja til at få besøg af en arbejdsmiljø-jordemoder, erfarer 31-årige Katrine Lund Andersen, der er 20 uger henne i sin graviditet.

Der er stadig mange arbejdsdage hjemme. På grund af Corona. Derfor var det første møde, som Katrine Lund Andersen havde med arbejdsmiljø-jordemoderen, online.

– Det var mest en generel snak om, hvordan min graviditet har været – også i forhold til, at jeg ved min første graviditet var rimelig besværet til sidst. Så der talte vi om, hvad vi kunne gøre i opløbet. Jeg blev ikke sygemeldt sidst, og målet er da også, at jeg ikke bliver sygemeldt denne gang. Så vi snakkede om, hvilke initiativer og muligheder, der er fra arbejdspladsen. At jeg måske kan tage flere hjemmearbejdsdage til den tid i august og september, hvor vaccinerne er rullet mere ud, og hvor vi derfor nok er mere tilbage på arbejdspladsen. Og så fik jeg nogle øvelser til at træne lænden, da jeg i sidste graviditet havde lidt tegn på bækkenløsning, fortæller Katrine Lund Andersen og fortsætter:

– Jeg laver kontorarbejde, så vi snakkede om, at det er vigtigt, at jeg skifter stilling, så jeg ikke bare sidder ned på kontorstolen hele dagen. Vi har også et rum, hvor man kan gå hen og lægge sig. Det betyder meget med den mulighed.

Pendler fra Aarhus

Hun bor i Aarhus og pendler til arbejdet i Billund. Og den lange biltur kan godt være udfordrende, erfarede hun fra sin sidste graviditet.

– Det var virkelig hårdt til sidst. Med den her nye jordemoder-ordning bliver det nok endnu nemmere at tale med min chef om muligheden for flere hjemmearbejdsdage, hvis det skulle blive nødvendigt. For de snakke om muligheder og løsninger er nu sat mere i system.

Hun står over for at skulle have ny chef, og derfor var chefen ikke med ved online- mødet.

– Men det giver god mening, at chefen er med, særligt længere henne, hvis jeg bliver mere besværet, siger hun og tilføjer:

– Det er også rart, at man nu ved, at hvis der bliver noget, så kan jeg ringe til jordemoderen. Men jeg synes nu, at LEGO Koncernen også var meget forstående og imødekommende ved min sidste graviditet, hvis jeg for eksempel havde nogle ekstra behov. Generelt føler jeg, at jeg er på en arbejdsplads, hvor de giver plads til en som gravid. Nu er det bare endnu mere legitimt at sige, hvis man for eksempel er besværet som gravid. For med de her jordemoder-besøg er der er kommet mere struktur ind over snakkene om ens trivsel som gravid på arbejdspladsen.