Mindeord: Anne-Mette Birkhede Jensen

Anne-Mette Birkhede Jensen døde torsdag den 30. maj 2019 om morgenen 67 år gammel, mens fuglene sang morgensang udenfor vinduet.

Mette blev jordemoder i 1976 og blev straks ansat på den dengang meget moderne fødegang på det helt nye sygehus i Herlev.

Hun var jordemoder i mere end 40 år samme sted, for Mette var stabil og ikke sådan at flytte med.

I 2017 blev Mette hædret med Dronningens fortjenstmedalje for at holde ud og holde ved en arbejdsplads, der undergik mange besparelser og forandringer. Ikke altid til det bedre, men Mette tog tingene, som de kom, og fik det bedste ud af det.

Mette var min gode kollega og også min gamle veninde. Hun var roen selv både på sit job og privat. Hun havde altid et lunt glimt i øjet, også når hun tog sig af de studerende, som elskede hendes vid og tilgang til obstetrik.

I mange år var Mette vores tillidsmand og derfor også en del af det, der dengang hed Kredsbestyrelsen i Københavns Amt.

Mette blev asatro efter år som tvivler og søger. Vi havde en del sjove diskussioner om, hvorvidt der var mere mellem himmel og jord, end vi vidste. UFO’ers eksistens var et heftigt emne, hvor vi var langt fra hinanden og Odin og Thor fik også en tur i karrusellen.

Mette fik brystkræft for fire år siden og blev egentlig rask.

For to år siden lod hun sig pensionere, da tid havde fået en ny betydning, hvor andet end arbejde var vigtigt. Desværre vendte sygdommen kort tid efter tilbage med metastaser.

Mette måtte se i øjnene, at livet var ved at nå sin afslutning og vi fik talt om og arrangeret alt det, der skal til, når man forlader det jordiske liv. Også den del ville Mette gerne have styr på, inden hun lukkede sine øjne.

Der skulle intet postyr være i forbindelse med døden, men det var et stort ønske, at vi nåede at holde et lille selskab med nogle gamle kolleger. Det gjorde vi, til stor fornøjelse for Mette, tre dage før hun døde.

Bisættelsen skulle foregå i Odense på den eneste gravplads for asa-troende.

Mettes datter, de to ældste børnebørn og jeg kørte hendes urne derover til en meget bevægende ceremoni med både fødderne på jorden og hovedet oppe hos guderne. Helt i Mettes ånd.

År og Fred kære Mette.