Med en hjemmefødselsjordemoder i en weekend

Jordemødre arbejder med meget andet end fødsler. For at afspejle den bredde, der er i faget, tager vi i hver udgave af ’Jordemoderen’ med en jordemoder på arbejde. Denne gang Johanne Gredal, der er jordemoder i Hjemmefødselsordning Sjælland.

Fredag kl. 8.30

Jeg mødes med en gravid i hendes store generationshus. Jeg kender allerede hjemmet, da jeg for et lille år siden også var jordemoder, da kvindens nevø ’Buller’ blev født i samme hjem. Der er afsat en time til hvert graviditetsbesøg, og ved afrunding af besøget kigger den gravides søster, mand og lille ’Buller’ ind. Det føles så rart at møde ’vores’ familier igen, at se de små gro og forældre som vokser i deres nye roller.

Kl. 10.00:

Næste stop er Køge Bugt. Med vagttelefonen pakket ind i et håndklæde ved siden af mig, får jeg varmen i saunaen efter et dejligt havdyp. Herefter har jeg “fri”, hvis ikke telefonen ringer.

Lørdag kl. 9.28

Opkald fra en gravid, GA 39+0. Hun venter sit første barn, beskriver en murren og småkontraktioner hvert 10. minut. Vi aftaler, at hun ringer igen, når kontraktionerne kommer mere regelmæssigt eller ved enhver form for utryghed.

Jeg hører ikke fra kvinden i timerne derefter og tager med min mand og børn på besøg hos gode venner i lokalområdet. Solen skinner, og vi går en tur.

Kl. 16.19:

Den gravide fra tidligere ringer på vagttelefonen og beskriver, at veerne er taget til. Hun mærker dem i lænden samt en tyngdefornemmelse mod anus. Vi er stadig på gåtur, så jeg sætter i et lille løb mod min bil. Ingen VA, ingen synlig baby på vej ud, og jeg hører ingen spontane presselyde under samtalen. Vir instrueres i at fylde fødekaret. Efter et farvelkys til mine børn og mand kører jeg mod familiens hjem.

Kl. 17.05:

Kvinden er som forventet langt i fødsel. Hun vugger frem og tilbage i fødekaret og arbejder meget intuitivt med veerne.

Kl. 18.34:

En sprællevende dreng fødes, og hjemmet fyldes af en ganske særlig ro, som jeg kan mærke helt ind i mit eget nervesystem. Jeg suturerer en labiabristning og hjælper med amning, inden vi alle får mad, som kvindens mor har forberedt i al stilhed, mens hun blev mormor.

Søndag kl. 12.42

Opkald til den nybagte førstegangsfamile, som jeg var hos i går. Alt vel og babyen har diet flere gange. Vi aftaler et barselsbesøg i morgen.

Kl. 19.30:

Endnu en fødende melder sig. Kvinden, som ringer, venter sit andet barn. Gestationsalder 39+4.

Kl. 01.32:

Kvinden er på hug i fødekaret, hun presser spontant og tager selv imod deres fine og velskabte datter. Der er ro, barnet er stille og kigger direkte op på sin mor. Så fint, så roligt og så intenst på en og samme tid. Efterforløbet emmer af hygge. Vi får hjemmebag og kaffe, baby får bryst.

Kl. 05.15:

Jeg er hjemme og klar til at sove, men inden jeg lukker øjnene, skriver jeg en SMS til kollega Marina, så hun ved, at jeg har været til fødsel og skal overtage vagttelefonen, når hun ser beskeden.


Johanne Gredal

Alder: 36 år

Uddannet: 2012

Pluk fra CV’et: Tidligere ansat på Rigshospitalet, Herlev Hospital, Næstved Sygehus samt en del år i vikarbureau.

Nuværende stilling: Jordemoder i Hjemmefødselsordning Sjælland siden 2021

Hvad er det bedste ved dit job? Jeg er glad til det inderste, når jeg får lov til at være vidne til, at et barn fødes udramatisk og roligt i sit eget hjem. Hvad har overrasket dig ved jobbet? Hvor meget kendtheden og relationen imellem familien og mig som jordemoder betyder. Det gør en kæmpe forskel, at jeg kan gå ind i et rum fuldt af tillid og ro under selve fødslen, fordi familierne og jeg kender hinanden.