Leder: Den danske model…

Strejken rammer os alle på kræfter og pengepung. Den samlede strejke rammer også arbejdsgiverne hårdt. Det vil vare mange måneder, før de har indhentet det forsømte.

Én ting er sikkert. Strejken er ikke kun økonomisk, den rammer også regeringen på anseelsen. Ligegyldighed over for borgernes ventetider og den ringere service, det er vist det pæneste, man kan sige om regeringens holdning.

Der er få, der havde forventet, at Anders Fogh Rasmussen ville tage så meget traditionel fagforeningsretorik til sig, at han igen og igen fremhæver den danske models ukrænkelighed! ”Nej, vi griber ikke ind i en lovlig konflikt”.

Fint, men vi er helt uenige med statsministeren i hans opfattelse af den danske models ukrænkelighed. Friheden til at forhandle, som er arvesølvet i den danske model, er nemlig ikke til stede, når statsminister og finansminister ikke bevilger penge til reelle forhandlinger.

Anders Fogh Rasmussen har for længst grebet ind i den lovlige konflikt. Han gjorde det bare, før den gik i gang ved at låse økonomien i regionerne. Længe før. Og nu – i skrivende stund, 4. maj – vil han ikke reparere på dette med et indgreb.

Jeg skammer mig ikke over at kræve et indgreb. For jeg kræver ikke et indgreb, der ophæver 12,8 procent til lov. Jeg vil bare have et indgreb, der muliggør en økonomi i regionerne, så forhandling er realistisk. Kun således kan sundhedsområdet få lidt af den danske model tilbage…

— Og så vil jeg her på lederplads ikke springe let hen over den forvirring og uenighed, der har præget foreningens liv siden DR 21Søndag den 27. april. Der står udførlige redegørelser på vores hjemmeside, og det glæder mig, at så mange har fundet energi til at deltage i debatterne, der bestemt ikke er afsluttet. De vil blive fulgt op ved lokale møder mellem formandskab og medlemmer, lige som der skal være en grundig evaluering og en planlægning af fremtidens aktiviteter i tiden herefter, og ikke mindst op til kongressen i efteråret.