Leder: De rette valg skal træffes

Valget er overstået. Men foran os er der stadig en masse valgmuligheder.

I skrivende stund ved vi ikke, hvem der bliver den nye sundhedsminister. Og vi ved ikke, hvordan de løfter om en nødvendig forbedring af svangreomsorgen, som oppositionen har givet, vil blive ført ud i virkeligheden.

Der er næppe tvivl om, at også den nye regering vil komme med et budskab om, at økonomien skal holdes i stram styring. Men så er det jo glædeligt, at netop investering i en god svangreomsorg vil medvirke til at bremse op i andre udgifter.

Det er en god regel i håndværk, at det ikke lønner sig at sjuske. Gør arbejdet ordentligt fra start, så du ikke skal pudse muren op igen, lægge tagstenene anderledes, rette op på et skævt lagt flisegulv.

Det er også en god regel i jordemoderarbejdet, at det skal gøres ordentligt fra start. Hvis vi ikke fra allerførste møde med kvinden og hendes kæreste vinder hendes tillid, giver os tid til at lytte og inddrager parret i at udarbejde en dagsorden, ja, så kommer vi til at reparere på det siden hen.

Giv god fødselsforberedelse i hold, så vi har et fælles sprog om fødsel, og så parret er velforberedt til at mestre rollen som forældre.

Også under fødslen lønner det sig at byde på en troværdig, professionel, indlevende, tilstedeværende og opdateret jordemoder – det forebygger utryghed, forkerte valg og nederlag for kvinden og usikkerhed for manden.

Barseldagene rummer også unikke muligheder for personlig vækst for parret: Ja, vi klarede det, og vi har dette lille ny menneske, som vi magter at passe på og elske. En sådan følelse risikerer at få et ubodeligt knæk, hvis forældrene ikke hjælpes godt i gang med den nye forældrerolle. Og kvindens restitution efter fødslen er på samme måde vigtig for hendes fremtid som mor, kæreste, og måske kommende fødende.

Så, efter valget skal der træffes de rette valg: styrk forebyggelsen gennem den gode jordemoderomsorg. Det er enkelt, og det er muligt! Og det forebygger dyrere indsatser efterfølgende.

Jordemoderforeningen glæder sig til det kommende samarbejde med hele spektret af nyvalgte sundhedsordførere og ikke mindst den kommende minister!