Kulturen rykker ind

et projekt på Aalborg Universitetshospital har jordemødre og sygeplejersker sammen med lokale billedkunstnere arbejdet med, hvordan kulturen kan bidrage på barselsgangen og i jordemoderkonsultationen. Læs mere om det fondsstøttede projekt her

Hvide vægge, klinisk udstyr og en neutral indretning.

Sådan var den fysiske indretning på barselsstuerne og på Jordemodercenteret på Aalborg Universitetshospital indtil for ganske nylig. Men med projektet ’Kulturen rykker ind’ har en række jordemødre og sygeplejersker kastet sig ud i at integrere kunst og kultur i sundheds- og hospitalsmiljøet ved hjælp af fondsmidler. Projektet viste sig hurtigt at være en kompleks proces med behov for inddragelse af flere forskellige faggrupper. Rundt om bordet til arbejdsgruppemøderne sad derfor jordemødre, sygeplejersker, lokale kunstnere, hygiejnesygeplejerske og medarbejdere fra teknisk afdeling, da projektet startede op i maj 2024. Denne sammensætning medførte forskellige perspektiver, der var med til at kvalificere projektet samt sikre, at der tidligt i processen blev taget højde for, hvad der rent faktisk kunne lade sig gøre ift. hygiejnen og det fysiske arbejdsmiljø. Alle var bevidste om, at patientperspektivet skulle være toneangivende i processen, og patienter fra henholdsvis barselsgangen og konsultationen blev derfor interviewet løbende gennem projektperioden med henblik på at identificere holdninger, behov og ønsker fra de gravide og barslende.

I processen tog projektgruppen på inspirationstur til North Urban Art Studio, som er et kunstnerfælleskab i Aalborg. Her fik gruppen kontakt til to billedkunstnere – Mille Berger og Iben Soffy – som havde stor lyst til at indgå i samarbejdet omkring sundhedsintegreret kunst. De havde derefter et tæt samarbejde med projektgruppen og rådgav omkring farvers betydning og valg af interiør. Kunstnerne fik gennem samarbejdet kendskab til hverdagen i jordemoderkonsultationen og på barselsgangen, hvilket de brugte til at skabe kunstværker, der inviterer til ro og tryghed.

En jordemoder fra arbejdsgruppen fortæller:

“Jeg har gennem mange år oplevet det kliniske arbejdsrum, som værende et sterotypt, let rodet og kedeligt rum. Det har derfor været utroligt spændendeog meget lærerigt at være med til at forvandle rummene til samtalerum med kunst, bløde farver og former. Kunstnerne har taget mig med ind i deres verden, hvor farvernes og billederne betydning har skabt ro og et tillidsfuldt rum.«

Ro og fordybelse på barselsstuen

Da de to nyindrettede rum stod klar til at blive taget i brug, blev der i samarbejde med en sociolog udarbejdet en evaluering af rummenes betydning for patienterne. Evalueringen bygger på en kvalitativ interviewundersøgelse, hvor der blev indsamlet data både før og efter renoveringen af barselsstuen og konsulationsrummet.

De otte interviewede forældrepar tilkendegiver i evalueringen tydeligt, at rummets indretning har en betydning for deres helhedsoplevelse af opholdet på barselsstuen. For interventionsgruppen på den nyrenoverede barselsstue, er det især de rolige farver, nipsting, træpaneler og et lydisoleret og privat rum der gavner dem. De fremhæverfraværet af hospitalsindretning og det vellykkede forsøg på at gøre stuen mere hjemlig, på samme måde som det lige netop er det modsatte, der gør sig gældende for kontrolgruppen. Blandt dem, som havde været indlagte på en ’almindelig’ barselstue, er det tydeligt, at det ’hospitalsagtige’ udtryk i indretningen og travlhed på stuen havde en negativ effekt på forældrenes oplevelser af barselsafsnittet. En nybagt forælder udtrykker det sådan her:

»Nu er man lige startet som ny familie, og så er det lidt hospitalsagtig, og så tænker man på sygdom.«

Det tyder på, at arbejdet med at integrere kunst og hjemlighed i hospitalsmiljøet, har en betydning for de indlagte forældre på barselsafsnittet. De aspekter af omgivelserne på barselsstuerne, som tillægges særlig betydning for forældrene, er ro og fordybelse. På de barselsstuer, der ikke rummer disse aspekter, er der en oplevelse af manglende familiefølelse og en negativ påvirkning af sanserne. På barselsstuen, hvor ro og fordybelse er til stede, er der en oplevelse af familiefølelse og positive sanselige påvirkninger, hvilket har ført til ro for de interviewede forældrepar.

Ro, harmoni og hjemlighed i konsultationsrummet

For størstedelen af de kommende forældre, der er blevet interviewet, har indretningen af konsultationsrummet en betydning for helhedsoplevelsen og især følelsen af professionalisme. Når de fysiske rammer er afstemt med rummets funktion, skabes der en ro og en følelse af mere tid, hvilket har en positiv effekt på følelsen af tryghed. Selvom kontrolgruppen generelt beskriver de ”almindelige” konsultationsrum som professionelle og som forventede, bliver oplevelsen af ro, harmoni, hjemlighed og mere tid kun nævnt af interventionsgruppen.

Det tyder således på, at der ifølge de kommende forældre ikke er noget alarmerende i vejen med de almindelige konsultationsrum, så længe personalet udviser professionalisme. Men hvis man ønsker at arbejde med at skabe ro og større tryghed hos de kommende forældre, kan kunst og kultur bidrage hertil i jordemoderkonsultationen.

Jordemødrene, som bruger det renoverede konsulationsrum, oplever også en positiv forskel ift. ændringen i hospitalsmiljøet. Flere af jordemødrene angiver, at konsultationsrummet bidrager til et bedre arbejdsmiljø. En jordemoder udtrykker det således:

“Det at rummet får mere form som et samtalerum frem for et klinisk arbejdsrum, gør at jeg helt automatisk føler mig mere rolig, og ikke så meget i stressmode, selvom der kan være en travl dag forude. Det tænker jeg, at farver, belysning og møbler med bløde former bidrager til.


«Kunsternes arbejde med farver

Tilfælles for kunsten er målet om at skabe værker, der inviterer til ro og tryghed. Billedkunster Iben Soffy tog udgangspunkt i den atmosfære, som jordemødrene udtalte, at der var behov for i konsulationsrummet. Herefter undersøgte hun litteratur om både æstetik, arkitektur, naturelementers emotionelle effekt samt fysiologiske og psykologiske farvepåvirkninger, der alt sammen kunne understøtte værkerne i at udstråle ro og tryghed. Billedkunstner Mille Berger har inddraget patienter og personales erfaringer, samt farvepsykologi i hendes proces. Fokusset har især været på farvernes universelle sprog, som skaber en individuel forbindelse med beskueren, der inviterer til fordybelse og dermed fremmer tryghedsfornemmelsen ved familierne.

Musik og indretning

Nyindretning af barselsgangen og jordemoderkonsultationen er en del af et større projekt i Afdeling for Gynækologi, Graviditet og Fødsel på Aalborg Universitetshospital. Under det fælles navn ’Kulturen rykker ind’ er der med fondsstøtte fokus på integration af kultur og sundhed. Et tidligere delprojekt har haft fokus på musikterapi i form af musik på fællesarealer, 1-1 sessioner med musikterapeut for nybagte familier og afspænding til personalet efter vagt.


Navn: Vigga Marie Norup Jensen
Stilling: Udviklingsjordemor ved Aalborg Universitetshospital

Navn: Anne Mette Dahl Krøgh
Stilling: Udviklingsjordemor ved Aalborg Universitetshospital

Navn: Karen Frederikke Hansen
Stilling: Sociolog og Plankonsulent ved Aalborg Universitetshospital