Kø i venteværelset

Lang ventetid hos jordemoderen er, hvad de gravide kan imødese i Sydvestjylland, hvor fem konsultationer lammes af konflikten.

Det bliver ligesom på posthuset. Man kan trække et nummer og stille op i køen, hvis man vil til konsultation i konfliktperioden. Sådan bliver det mange steder i landet, blandt andet i Sydvestjylland, hvor Esbjerg lukker fem af sine udekonsultationer.

– Vi skærer 70 procent ned i timetallet, og det er klart, at det vil besvære vores primærsektor, siger ledende jordemoder Annine Christensen.

Reduktion forventes at blive fra 272 timer til 104 timer.

– Fordi vi dækker så stort et geografisk område, så opretholder vi konsultationerne i alle centralbyerne Varde, Grindsted, Brårup, Ribe og Esbjerg, så ingen får mere end 25 kilometer til en konsultation, forklarer hun.

Det er en lempelig måde at gøre det på, mener Annine Christensen, og tillidsrepræsentant Ina Thy Hølmkjær synes også, det er en passende markering.

– For moderne kvinder er det jo noget af det værste, når deres planlægning bliver ødelagt. Det vil sige, at vi påfører folk noget ulempe ved at suspendere tidsbestillingen, uden at det bliver direkte sundhedsskadeligt, påpeger hun.

I konfliktperioden vil alle ambulante henvendelser til fødegangen også blive henvist til nødkonsultationerne. Desuden håber Ina Thy Hølmkjær, at jordemødrene i Esbjerg finder på nogle udadvendte aktioner. Hvilke er endnu ikke planlagt.