Karriereveje: Hvad kan en privat jordemoder i Grønland?

En dag i Grønland

Kl.8.45 

Jeg møder som den første i  vores klinikhus, sætter afslappende  musik på i venteværelset  og fylder vandkaraflen. Det vigtigste  for mig er, at de vordende  forældre føler sig velkomne og  veltilpas. Jeg har vasketøjet med  fra gårsdagens gravidmassager,  der skal lægges på plads og  kaffe/te og vindruer skal klargøres  til dagens fødselsforberedelse. 

Kl. 9.30-11.30 

Så er de her! Dagens første  kunder er et par, jeg havde til  første jordemoderkonsultation på  fødeafdelingen for to år siden. De  endte med en missed abortion,  og kort efter forlod jeg fødeafdelingen  og startede som selvstændig.  Jeg har været i tvivl om,  om de kunne huske mig, da vi kun  så hinanden den ene gang, men  gensynsglæden er stor fra begge  sider – tilliden, vi fik opbygget  dengang, har ført dem til mig  i dag. Jeg tillægger det stor værdi,  at det er en ligeværdig samtale,  hvor de kan afbryde og spørge  løbende, så de også kan huske  noget af det i morgen.

Kl. 12.00 

Fødselsforberedelsen trak lidt  ud, og det afsætter jeg altid tid  til – så man ikke føler sig smidt ud  af døren, fordi der står en anden  og venter. 

Kl. 12.15-12.45 

Jeg spiser frokost i køkkenet  med de øvrige i huset. Ofte tjekker  vi lige ind på travlheden: Vi er  alle selvstændige og tager ofte  en ekstra kunde ind, for at gøre  dem glade. Vi øver os i at sidde  sammen 30 minutter uforstyrret. 

Kl. 13.00-14.00 

Min næste gravide kunde  kommer ind ad døren. Vi startede  akupunkturbehandlinger i sidste  uge i hjemmet, fordi hun var utilpas.  Nu har hun fået det bedre og  ønsker at komme op i min klinik  i stedet. Jeg sidder hos hende,  mens akupunkturen arbejder og  læser en meditation højt, der skal  fremme fokus på tilknytning til  det lille foster, der giver hende så  meget kvalme i øjeblikket.

Kl. 14.15-15.15 

Dagens sidste kunde er en  efterfødselssamtale. Det er en  kvinde, jeg har fulgt i sidste graviditet  og som i denne graviditet  var dybt bekymret for, at hendes  komplikationer skulle gentage  sig. Jeg lytter til hendes fortælling,  og vi kigger på hendes søn.  Jeg hjælper hende til at finde den  gode vinkel og gentager alt det  rigtige og gode i hendes forløb.  Hun deler sine bekymringer, og  jeg beroliger hende. 

Kl. 15.30 

Jeg slukker lyskæden i klinikken  og lukker døren lidt på klem.  I dag har været en god dag, og jeg  føler, at jeg har gjort en forskel for  dem, der var forbi mig. Nu venter min egen familie. Jeg går hen til  børnehaven, der ligger to huse  væk. I entréen møder jeg nogle af  de andre forældre, der tidligere  har været i mine jordemoderhænder.  Jeg nyder gåturen hjem med min datter og at blive mindet om  den ubetingede kærlighed mellem  børn og forældre.


Line  Poulsen 

Alder:  31 år 

Uddannet:  2017 

Pluk fra CV’et:  Jordemoder med fokus på fødselsforberedelse  på landshospitalet i Nuuk  2017-2021, retningslinje-ansvarlig  jordemoder samme sted 2019-2021. 

Nuværende stilling:  Privat jordemoder med base i  Nuuk. Vikaransat på Landshospitalets  fødeafdelingen. 


Hvad er det bedste  ved dit job? 

Jeg er mest tilfreds med, at det er  lykkedes mig at skabe en identitet som  jordemoder, der er tillidsfuld overfor  byens borgere. Jeg er også glad for  at være med til at skubbe lidt til den  private sundhedssektor i Grønland, og  at det er muligt for familierne at tilvælge  private ydelser, når de ønsker mere, end hvad det offentlige kan give. 

Savner du noget fra dine  tidligere funktioner? 

Jeg savner fødslerne. Da Grønland  ikke har hjemtaget hele Sundhedsloven  fra Danmark, betyder det, at  mit erhverv som privat jordemoder  er ret begrænset. Jeg sørger for at  holde savnet minimalt og mine færdigheder  ved lige ved at tage vikarvagter  på Landshospitalets fødeafdeling. 

Hvad bruger du af din  jordemoderviden hver dag? 

Hver eneste dag bruger jeg min  viden om menneskelige værdier og  sociale interaktioner. Det danner  grundlag for den tillid, jeg gerne vil  udtrykke i min private virksomhed. 


For at afspejle den bredde, der er i jordemoderfaget,  tager vi i hver udgave af ’Jordemoderen’ med en  jordemoder på arbejde. Denne gang Line Poulsen,  der er den første private jordemoder i Grønland.