Jeg må gerne bare ligge på gulvet

Nattevagter trækker tænder ud, når man har tre små børn. Det mærker Trine Søndergaard Knudsen på egen krop. Derfor har hun en aftale med sin mand om, at der bliver stillet få krav til hende i dagene omkring nattevagterne.

Trine Søndergaard Knudsen og hendes mand øver sig i, at hun gerne må stemple lidt ud i dagene omkring nattevagter. Vagterne påvirker hendes liv med små børn så meget, at hun bliver nødt til at tage melatonin for at sove og energidrik, kaffe og sukker for at klare kriserne efter vagterne.

Da jeg svarede her på Jordemoderforeningens undersøgelse om natarbejde, bed jeg mærke i de mange opkvikkere og neddæmpere, jeg egentlig har brug for. Det er skræmmende. Men hvis ikke jeg tager det, går jeg rundt som en zombie og har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen – særligt efter 2 x 12 timers nattevagter. De er absurd strenge, siger 31-årige Trine Søndergaard Knudsen, jordemoder på Regionshospitalet Horsens.

Hun bor i Horsens med sin mand, deres tvillinger på 3,5 år og dreng på 2 år. Før børn var nattevagter og det med søvn i dagene efter ikke et problem.

– Men nu bliver jeg vækket mange gange i løbet af natten. Da vi kun havde to børn, kunne jeg lægge mig i kælderen og sove. Men nu har vi tre små børn, og så kan jeg ikke bare sige, “you are on your own” til min mand. Der sker en masse omrokeringer om natten, og de vækker nogle gange hinanden, når de kalder og græder. Og her er jeg virkelig forvirret og har svært ved at finde rundt i rummene, siger hun og tilføjer:

– Kombinationen af privatliv med små børn og nattevagter er svær. Jeg har ikke meget tid til restitution efter nattevagterne.

Melatonin, energibooster og Panodil

For at sove om morgenen efter nattevagter har Trine Søndergaard Knudsen fået melatonin på recept fra lægen, og i sjældne tilfælde er det også nødvendigt at tage en indslumringspille til natten for at vende døgnet. Hun har købt energiboost-drik fra apoteket, som hjælper hende i dagene mellem nattevagterne og efter sidste vagt. Hvis jetlagsfølelsen er slem, tager hun Panodil eller Ipren.

– Jeg er fuldstændig kvæstet efter nattevagterne. Det kan være svært at lægge tankerne fra mig og ikke spekulere over alt det, der er sket i vagten. Og samtidig skal jeg både give af mig selv på fødegangen og herhjemme. Så den opkvikkende energidrik hjælper mig. Desuden drikker jeg en del kaffe og spiser mere sukker. Jeg har brug for stimulanser til krisetidspunkterne. Det tager mig op til fire dage, før jeg er fit for fight igen.

Som regel henter hendes mand børnene fra vuggestue og børnehave, når hun har nattevagt. Men hvis hun henter, er det på cykel. For den friske luft hjælper på jetlagsfølelsen.

– Jeg har undersøgt andre jobmuligheder. Men jeg brænder for mit fag, det kollegiale sammenhold og for arbejdet på fødegangen. Efter sidste barsel er jeg landet et godt sted, hvor jeg får mange dagvagter og timer i ambulatoriet. Så jeg giver det nogle år, og så ser vi på det igen. For jeg har svært ved at kende mig selv i dagene omkring vagterne. Jeg har talt med min terapeut om det. Og vi øver os nu på, at det hele skal være så nemt som muligt i de dage, hvor der skal være få krav til mig. Så vi bestiller måske pizza, og ungerne får lov at se mere fjernsyn, siger hun og tilføjer:

– Og jeg må gerne bare ligge på gulvet ved siden af dem, mens de leger, uden at deltage ret meget.