Fup eller fakta om skader efter bristininger

Titusindvis af kvinder får varige skader efter fødsler, lød budskabet i medierne en onsdag i maj. Budskabet skabte naturlig stor opstandelse blandt jordemødre. Et forsøg på at komme fakta lidt nærmere førte til, at det nok var 10.000 på verdensplan og det jo ændrer noget på budskabet.

Onsdag den 6. maj 2009 vågnede mange op til nyheden om, at titusindvis af kvinder får varige skader efter børnefødsler. I flere indslag i TV2 Nyhederne kunne de morgenfriske seere fra klokken 6 se og høre jordemoder Sara Kindberg og gynækologisk overlæge Karl Møller Bek fortælle om behovet for bedre uddannelse til de jordemødre og læger, der syr de mange bristninger. Danmarks Radio fulgte op på nyheden i Radioavisen gennem det meste af dagen. Her var budskabet fra Karl Møller Bek, at problemet blandt andet skyldes, at jordemoderuddannelsen ikke ruster de nyuddannede godt nok til at sy.

Den opsigtsvækkende nyhed oom de mange skadede mødre havde sit udspring i en artikel i Jyllands Posten, hvor jordemoder Sara Kindberg fortæller om firmaet Gynzone, som hun og Karl Møller Bek driver. Firmaet udbyder e-learning til fagpersoner, blandt andet om diagnostik og suturering af bristninger efter fødsel og sælger licenser til hospitaler, jordemoderskoler og medicinske fakulteter.

Tidsskrift for Jordemødre har efterfølgende forsøgt at udrede fakta i historien. Ingen vil rigtig vedkende sig beskrivelsen af problemets omfang, nemlig de ”titusindvis af kvinder, der får livsvarige skader”, som Jyllands Posten skriver i sin netversion og som TV2 Nyhederne tilsyneladende stoler på og viderebringer som morgenens nyhed.

Redaktør Kirsten Elei fra Jyllands Posten fortæller, at tallene er et skøn, som avisen har lavet ud fra den litteratur og de tal, der er tilgængelig om fødselsskader efter bristninger. Tallet bygger ifølge redaktøren bl.a. på BJOG og på Sara Kindbergs ph.d.-afhandling.

Sara Kindberg dementerer, at hun i sin ph.d. har beskrevet sådanne tal.

– Jeg har ikke udtalt mig om, hvor mange der får varige gener. Vi ser ikke kvinderne efter fødslen og ved derfor ikke noget om antallet. Jeg har undersøgt gener efter suturering af bristning grad 1 og 2. Men mig bekendt er der ikke lavet nogen studier, der følger op på langvarige gener som inkontinens’, siger Sara Kindberg.

Tidsskriftet har desuden spurgt Karl Møller Bek, om han kan forklare, hvorfra det store tal stammer.

– Med hensyn til min udtalelse vedrørende titusindvis kvinder, så har jeg aldrig nævnt et sådant tal. Men når jeg nu tænker mig om, så er jeg sikker på, at titusindvis af kvinder hvert år får varige mén efter en fødsel, hvis man ser på det globalt, siger Karl Møller Bek.