Et smukt muldyr ved navn Momse

Det er ikke hver dag, at man tager til Afrika for at købe et muldyr. Men det var faktisk hvad to danske jordemødre gjorde, da de med 3.600 gode danske kroner i baglommen drog til Eritrea for at omsætte pengene i et eksemplar af slagsen.

Vi – deputationen fra Danmark – var ankommet til Asmara natten før. Vi havde sikret os at vores gode ven og chauffør Uno kom og hentede os den følgende morgen og så kørte vi ud mod den etiopiske grænse. Vi havde hørt, at der var et muldyr marked nogle få kilometer fra grænsen og Dorthe (jordemoder Dorthe Taxbøl, er også var med, red.) havde fået lynundervisning i muldyrhandel fra eksperter på landbohøjskolen i København. Se på tænder, hove, pels og øjne havde hun fået at vide.

Der er flere vejspærringer og vi kører ind i sikkerhedszonen, hvor indiske FN – soldater lader os komme forbi – de skulle bare vide hvilken vigtig mission vi er ude i. Dorthes mor, Momse, har samlet 3.600 kr. sammen til et muldyr, som den lokale jordemoder Michael skal have. Mikael og Momse mødte hinanden, da hun tidligere var med os i Eritrea. Danske jordemødre har bidraget med en stor del efter at indsamlingen blev omtalt i et nummer af Tidsskrift for Jordemødre.

De fem farer
Vi når til sundhedscentret og får at vide at Michael er her – han er i gang med at se på patienter. Michael dukker op – er overasket over at se os. Dorthe hilser fra sin mor og fortæller ham, at vi er her for at købe et muldyr til ham. Han bliver meget stille og lidt forlegen, ser væk og siger meget forsigtigt tak. Så kommer det store brede smil, da det efterhånden går op for ham hvad der sker. Vi er kommet midt i formiddagskonsultationen som Michael og Laine skal lave færdig og vi besøger så Sister Gedey, der har otte TBA’s stående omkring sig, mens hun giver råd og vejledning til en kvinde, der har et fire ugers ammende barn ved brystet. Vi kender hinanden – stor gensynsglæde. Hun var på vores grundkursus i februar og skal tilbage i næste uge på fortsættelseskurset.

"Vi underviser dem i de fem ting, der slår gravide kvinder ihjel: Præeklamsi og eklampsi – sidste måned døde to kvinder her på hospitalet af eklampsi – så er der infektion, blødning før og efter fødslen, langvarig fødsel og septisk illegal abort" fortæller Laine.

Lokal 3×34
Vi går en tur på markedet – her vrimler det med mennesker – kvinder i stærke farver siddende på hug, et par høns og en lille fint opstablet bunke æg foran sig – masser af små butikker hvor man kan købe alt til kafferitualet og henne under træerne 20 æsler, som Dorthe mener, er det lokale 3 x 34.

Så er øjeblikket kommet, hvor muldyret skal findes. Der er ikke noget muldyrmarked i byen – man går fra hus til hus. Vi fra Danmark bliver sat til at vente i bilen og en halv time senere kommer Laine og Michael tilbage og siger, at de har fundet et smukt muldyr. Muldyret står i en lille lund og græsser. Michael er meget stille og meget intens. Det er stort det her. For os alle sammen. Dorthe tinger med ejeren – der tales frem og tilbage – hver forhandler har sin backing gruppe, så der er gode råd både på dansk og Tigrinya. Prisen lander heldigvis på det beløb, der er indsamlet – stort set. Og så er det, vi opdager, at der har samlet sig en enorm menneskemængde for at se på det helt forunderlige, at der kommer en lille gruppe mennesker fra Danmark for at give Michael et muldyr. Muldyret bliver døbt Momse lige på stedet. Momse efter Dorthes mor. "Det er den eneste betingelse", siger Dorte

Dorthe Taxbøl og Susanne Houd har i flere omgange undervist på kurset Training of Trainees Kurset i Eritrea.