En milliard om året til svangreomsorgen i Sverige

Den svenske regering tilfører en milliard kroner årligt til svangreomsorgen. Målet er at forbedre arbejdsmiljøet og tiltrække personale.

Også den svenske regering har fokus på forholdene på fødegangene. Det har udmøntet sig i et tilskud på 1 mia. kroner om året fra i år til 2022 til svangreomsorgen. Pengene skal først og fremmest bruges til at tiltrække personale blandt andet gennem et forbedret arbejdsmiljø. Størstedelen af de svenske fødesteder oplyser om mangel på blandt andet jordemødre og det er dette forhold, som pengene skal være med til at ændre på.

Både plads- og personalemangel fører ofte til, at de fødende må køre op til flere hundrede kilometer til et andet fødested end det planlagte og der er eksempler på, at kvinder og børn, der har brug for indlæggelse i neonatalperioden, har måttet flytte til et hospital i Finland.

– I dag er mange urolige for, om der er plads til dem, når de skal føde. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi nu satser reelt på svangreomsorgen og at en del af satsningen bliver på neonatalområdet, siger den socialdemokratiske socialminister Annika Strandhäll.