En livsbekræftende oplevelse

Jordemoderen blev næsten sat fra bestillingen, da Rebekka Lewin fødte sin datter ved hjælp af selvhypnose og med supergod støtte fra sin mand.

Rollefordelingen ved Rebekka Lewins fødsel var måske lidt atypisk, for en del af tiden var det som om, jordemoderen på Rigshospitalet næsten blev til overs.

Under graviditeten havde Rebekka og hendes mand, Hans Martin Landgreen, fået et par timers undervisning i hypnoseteknikker hos jordemoder Tove Kühl i Holbæk, og det havde klædt dem godt på til selv at klare ærterne.

– Det var lige før, Hans var lidt bange for at sætte jordemoderen ud af spillet, så han spurgte, om det var okay, at han blandede sig, og det var det selvfølgelig, fortæller Rebekka Lewin, der ellers på forhånd havde været en smule bekymret for, hvordan hendes mand ville tackle fødslen.

– Han er lidt sart og bange for blod, men så sad han bare der ved min side som en anden fødselscoach med fuld kontrol over tingene, roser Rebekka.

Datteren Marthas fødsel for knapt halvandet år siden står stadig for parret som en fantastisk oplevelse.

– Det var rigtig fedt for os begge to. Jeg følte virkelig, at vi var sammen om det, siger Rebekka, der ikke tøver med at bruge betegnelsen ”en drømmefødsel.”

For hende var det supereffektivt at bruge den form for vejrtrækning, som Tove Kühl havde instrueret hende i, samtidig med, at hun ”gik ind i sit eget private rum,” hvor hun kunne fornemme babyen i sin mave. Det hjalp hende til at slappe af, mens veerne tog til.

– Så fødslen gik rigtig nemt. Jeg kom ind klokken tre om natten, da vandet var gået, og jeg åbnede mig lynhurtigt. Så der gik kun tre timer, så var Martha ude, fortæller Rebekka, der er overbevist om, at hun vil kunne genbruge metoden ved sin næste fødsel.

– Det handler jo i bund og grund om at arbejde med i stedet for at arbejde imod, og forløbet ved min førstefødsel har gjort, at jeg slet ikke er bange for at føde igen. Det var en livsbekræftende oplevelse, som jeg nødigt ville have været foruden, understreger hun.

Rebekka Lewin og hendes mand, Hans Martin Landgreen, fik et kort kursus under graviditeten. Derefter kunne de selv anvende teknikken under fødslen, der foregik med en jordemoder, der ikke kendte til hypnose.