En fejring med manér…

De kom fra nær og fjern, der blev skålet, der blev grinet….
Receptionen i anledning af Lillian Bondos 60 års fødselsdag blev et tilløbsstykke. Flere hundrede gæster var med til at fejre formanden, der efter de mange taleres udsagn begår sig lige så godt i Forligsinstitutionen som i skurvognen.

Udenfor var det isnende koldt, men indenfor gjorde ikke bare martssolens skarpe stråler mod glastaget – men også de tilstrømmende gæster deres for at bringe temperaturen (og stemningen) adskillige grader op.

De kom fra alle steder og alle tidsepoker for at lykønske formanden for Jordemoderforeningen, Lillian Bondo, der medio marts blev fejret med en reception i Jordemoderforeningen på Sankt Annæ Plads i anledning af sin 60 års fødselsdag.

Her var gamle og unge kolleger fra den aktive jordemoderkarriere på Frederiksberg og Rigshospitalets fødeafdeling og jordemoderkolleger i øvrigt fra hele landet Sundhedskartellets og DSR’s formand Grete Christensen deltog, lige som en række andre formandskolleger var mødt op.

Det politiske spektrum var bredt repræsenteret, ved blandt andet vennen fra 70’erne, Anne-Grete Holmsgaard, tidligere MF’er Line Barfod og tidligere sundhedsminister Bertel Haarder.

Seniorerne var repræsenteret ved Kirsten Blinkenberg, uddannet jordemoder i 1954. Juniorerne ved bl.a. Lillian Bondos nyeste barnebarn, den blot to måneder gamle Alfred.

Og alle de mange andre, som for eksempel sangduoen Lasse og Mathilde, Lasse Helner og Mathilde Bondo. Sidstnævnte er rigtigt gættet: Lillian Bondos lillesøster.

Gæsterne stod nærmest i at kø for at lykønske Lillian Bondo – og for komme af med deres gaver på det imposante gavebord, som hurtigt blev så fyldt, at gulvet nedenunder måtte tages i brug. Var det ikke forår udenfor, så lå forårsbuketter og forårsplanter indenfor og lyste op blandt vinflasker, chokolade, skønlitteratur, musik, brugskunst, påskebryg, landæg af egen avl, hjemmegjort syltetøj og meget mere.

Direktøren for Jordemoderforeningen Jan Helmer bød velkommen og indledte den lange talerrække med at rose Lillian Bondo for hendes karisma, vindende væsen og politiske tæft. ”Vi har aldrig mødt nogen som dig,” sagde han på hele sekretariatets vegne ”Du er oprigtigt interesseret i dine medmennesker. Det er noget af det, der kendetegner dig i hverdagen.” ”Lillian har meldt ud, at hun stiller op til endnu en formandsperiode. Med en let omskrivning af Hausgaard vil jeg sige: ”Det er vi ikke bare glade for. Vi er taknemmelige,” sagde Jan Helmer.

Næstformand i Jordemoderforeningen Kit Dynnes Hansen brugte den islandske hest som billede på sin formands karakteregenskaber. Lillian Bondo er, som det vil være mange bekendt, passioneret ejer af en islandsk hest. “Lillian, du er utroligt sikker på benene og har masser af temperament og løbevilje – eller skal vi kalde det gåpåmod.

Du er det mest vedholdende menneske, jeg nogensinde har mødt. Hvorvidt det handler om de fødendes forhold, jordemødrenes løn, at nogen ikke lige har sat os øverst på dagsordenen, om klokken er tre om natten, eller fire om eftermiddagen, så forpasser du ikke en eneste anledning til at få os øverst på dagsordenen igen. Og du bliver ved og ved og ved.”

Fra Danske Regioner var formanden for Region Syddanmark, Carl Holst (V) mødt. Han karakteriserede Lillian Bondo som en seriøs, engageret og troværdig samarbejdspartner. ”Du roser vores måde at gøre tingene på, så vi opdager, hvad vi kan gøre bedre. I hele din udstråling viser du, at det ikke er mig eller dig, det gælder. Det er fællesskabets interesser, – de fødende, børnefamilierne – vi tænker på. Det vil vi godt sige tak for i Danske Regioner.”

Ifølge formanden for Ergoterapeutforeningen Gunner Gamborg er Lillian Bondo nærmest at ligne ved en repræsentant for jordens store moder. ”Du vogter dine børn og medlemmers ve og vel med løvindens energi. Som vi for eksempel har set det ved OK 05 og 08 og 11 og 13. Men du er også en helt sjældent saftig og vildt associerende frodig madamme. Når du fyrer fynske vittigheder af, emmer det af skurvogn – af kirtler, kondomer og fadøl.”

Lillian Bondo er mildest talt også kulturbelæsset, fortalte Gunner Gamborg. ”Altid et link, et citat og en titel, der passer til situationen. Du er en stormtrop i sig selv mod fossile brændstoffer og uetisk håndtering af forplantningsteknologier og sygeplejerskernes oplevede strandhugst på barselsgangene. Sådan nogle af din slags kan nemt blive for meget for os, der er lidt mere kuldskære og sarte. Det er du faktisk overhovedet ikke. For meget altså.Jeg mener, det har noget at gøre med, at den dominerende stormvind i dig, også har en lidt underspillet genert usikkerhed, som sin inspirerende dæmon”. Og indimellem blev der skålet og råbt hurra. Og ikke mindst grinet….