Netværk kan være vejen til personlig og faglig udvikling, og skabe større arbejdsmæssig værdi og tilfredshed.
Bliv klogere på hvad du kan opnå ved at deltage i en faglig netværksgruppe, og find et netværk der matcher dine behov.
Hvorfor starte et netværk?
Fællesskab, udvikling og adgang
At være en del af et fagligt netværk som jordemoder kan bidrage til faglig udvikling, kollegial støtte og sparring, samt inspiration til ny viden. Et netværk kan bidrage til både professionel og personlig vækst. Ved at dele erfaringer og udfordringer med kolleger kan du få nye perspektiver og løsninger, som kan forbedre arbejdsglæden og kvaliteten af dit arbejde
Det kan være udfordrende hele tiden at være opdateret på nyeste viden om forskningsresultater og nye behandlingsmetoder. Et fagligt netværk giver adgang til ressourcer, viden eller indflydelse. Dine netværkskontakter kan være en effektiv og hurtig genvej til ny viden, information og faglig ekspertise, og giver mulighed for at dele og modtage opdateret viden og ”best practices”.
Et stærkt netværk kan desuden bidrage til støtte og vejledning, som kan hjælpe med at håndtere stress og udfordringer.
Når du bliver en del af et fagligt netværk gennem Jordemoderforeningen, giver det dig også adgang til at dele input med os og få nyt fra foreningen.
Idé til et nyt netværk
Hvis du har en idé til et nyt netværk, så står vi klar med rådgivning, afklaring og sparring. Vi hjælper dig gerne med rammesætning af netværket, facilitering af det første netværksmøde og hjælp til at nå ud til andre medlemmer der deler din interesse.
Skriv til jordemoderfaglig konsulent Mira Fromberg Milo mfm@jordemoderforeningen.dk for at aftale tidspunkt til en afklarende samtale.
Inden opstart af netværk
Kom godt i gang med et fagligt netværk – Hvad skal I overveje
En netværksgruppe er bestående af jordemødre der arbejder i samme funktion eller deler særskilt interessefelt.
En netværksgruppe kan være lokalt, regionalt eller nationalt funderet
Frivillighed er afgørende for et velfungerende netværk
Jo større diversitet der er i gruppen, jo større fagligt udbytte vil ofte være muligt
Kan vi få støtte til vores netværk?
Som udgangspunkt ligger ekspertviden indenfor netværket, men man har mulighed for at søge støtte fra Jordemoderforeningen ved ønske om oplægsholder.
Kontakt jordemoderfaglig konsulent Mira Fromberg Milo mfm@jordemoderforeningen.dk
Netværkstyper
Gruppens størrelse varierer. Fokus vil ofte kredse om den bestemte arbejdsfunktion man besidder. F.eks. Skemalægger
Fokus vil ofte være på at holde sig opdateret på nyeste viden og mødes med andre der står i samme arbejdssituation
Et større netværk kan fungere som facilitator for undervisning og adgang til større viden og eksperter indenfor et bestemt område. Flere små netværk indenfor samme funktion kan også vælge at slå sig sammen om f.eks. faglige dage.
Lukket netværk:
Deltagerkredsen er fast for at opnå fortrolighed og opnå vidensdeling. Formål med netværksgruppen er både faglig og personlig udvikling, ligesom netværket kan bidrage til støtte og vejledning.
Der er mulighed for flere forskellige netværk indenfor samme speciale, med mulighed for samlet at ønske faglige dage.
Vi anbefaler at det lukkede netværk er på max 15 jordemødre. Fordelen var at have et lille netværk er, at man hurtigere vil skabe fortrolighed, som kan være vigtigt for hvor meget udbytte man får af netværket. Særligt hvis man arbejder med cases/forløb og erfaringsudveksling.
Er netværkene kun for jordemødre?
Ikke-medlemmer må gerne deltage til ét netværksmøde, men skal herefter melde sig ind i Jordemoderforeningen hvis de ønsker at anvende netværket.
Hvis det giver mening at andre faggrupper deltager i et netværk, kan dette lade sig gøre efter aftale. Disse skal dog betale en differentieret pris i forbindelse med arrangementer hvori der er en ekstra udgift til f.eks. oplægsholder og forplejning.
Det første netværksmøde
Til det første netværksmøde, er det vigtigt at vi sætter den rigtige ramme om netværket. Jordemoderforeningens konsulent vil deltage på mødet og hjælpe jer godt i gang. Der er flere ting at overveje til det første møde.
Netværkets formål
Fællesskab: Deltagerne i netværket samles om interessefællesskaber og sætter samværet højst. Fokus er primært på at være sammen, og den formelle dagsorden er ofte spinkel
Læring: Deltagerne i netværket får inspiration og læring ved bl.a. at reflektere og spejle egne erfaringer og praksis i andres. Dagsordenen er organiseret med det formål at opnå læring/inspiration
Adgang: Netværket giver adgang til relevant viden, information, andre netværk eller værktøj via de andre deltager
Indflydelse: Man får som deltager mulighed for påvirke beslutninger eller udvikling i en bestemt organisation
Vi anbefaler, at man fra netværkets start definerer, hvad det primære formål er. På sigt vil netværket ofte udvikle sig, så det skaber værdi i alle fire retninger. Det anbefales dog, at der skabes en kontrakt i netværket mod en af de fire retninger, før der kan skabes en reel værdi af netværket.
I kan med fordel sætte tid af på første netværksmøde til at bruge nedenstående spørgsmål til fælles drøftelse.
Hvordan mødes man i netværket?
Fysiske møder er ikke nødvendigvis bedre end virtuelle, men kan i højere grad bidrage til uformel sparring og vidensdeling på en anden måde end virtuelle møder.
Virtuelle møder kan dog bidrage til at netværk kan fungere på trods af større afstande mellem deltagerne.
Det anbefales at lave faste rammer for indholdet, med faste elementer som fx ‘runden’ (aktuelt dilemma) el. ‘den varme stol’ (case)
Der kan laves et årshjul med datoer, emner og tovholder. Tovholderen kan vælges for en periode eller kan skifte fra gang til gang. Se mere under punktet ”Overvej en tovholderfunktion”.
Tidsafgrænsning på netværk kan overvejes.
Varigheden af netværksmøder
Møder af 1-2 timers varighed kan bestå af et fagligt oplæg, ny viden eller f.eks. en case gennemgang og refleksion.
Møder af 3+ timers varighed kan i højere grad bruges til at gå i dybden men emner og casearbejde. Det kan dog også bidrage til større mulighed for at skabe personlige relationer. Disse møder kræver dog mere planlægning og engagement fra deltagerne.
Man kan overveje at planlægge med en blanding af kortere og enkelte længere møder.
Netværkskontrakten
I kan med fordel sætte tid af på første netværksmøde til at bruge nedenstående spørgsmål til fælles drøftelse som kan anvendes i kontrakten.
– Hvad er dine motiver for at deltage i netværket?
– Hvordan forestiller du dig samarbejdets karakter?
– Hvad håber du at få ud af netværket?
– Hvad kan du bidrage med i netværket?
– Hvor meget tid har du til rådighed til netværket?
– Foretrækker du fysiske eller online netværksmøder?
– Hvad vil dine succeskriterier til netværket være?
I kan enten selv lave jeres egen netværkskontrakt, eller bruge vores skabelon. Den kan hentes her
Gode råd til det gode netværk
Det gode netværk
Hvad kræver det gode netværk
– Værdifællesskab
– Åbenhed og ærlighed
– Bring jer selv i spil
– Fokus på succeser, men også fiaskoer
– Plads til at ”tænke højt”
– Sæt ord på den tavse viden
– Pay it forward – del dine tanker og overvejelser
Den gode netværker – “What you give is what you get”.
Det, du får ud af at deltage i en netværksgruppe, handler i høj grad også om, hvad du gerne vil bidrage med. Som netværksdeltager vil du opleve, at nogle relationer vil du have personlig kemi med og matche dig i din faglige profil, mens andre vil være forskellige fra dig personligt og fagligt. Akkurat som i et team er begge dele værdifuldt. Gruppens forskelligheder kan være en vigtig kilde til at skabe nye idéer og få flere perspektiver på din egen praksis.
Den gode netværker er:
– Er givende
– Er åben
– Ser muligheder
– Er nysgerrig
– Ser forskellighed som en styrke
– Er personlig, men ikke privat
– Beder om hjælp
– Er modig
– Er god til at lytte
– Er bro-bygger
Har du allerede et netværk?
Hvis du ønsker, at Jordemoderforeningen skal omtale dit netværk, så kan du melde det ind her.
Anmeldelse af eksisterende netværk til hjemmesiden
Til dig som er tovholder eller mødeleder
Gode ideer for tovholder / styregruppe
Formål:
Tovholderen/styregruppen fungerer som det centrale bindeled i netværket og er ansvarlig for at holde netværket sammen. Denne rolle indebærer, at man tager ansvar for at skabe en balance mellem at lede og lytte, samtidig med at man sikrer, at netværket når sine mål i et positivt og produktivt miljø.
Det er hele netværket der er ansvarlig for at bidrage til indholdet af jeres netværksmøder. Som tovholder/styregruppe kan I dog understøtte, at rammen for det gode netværk er til stede.
Rollen som tovholder kan være fast eller gå på omgang blandt netværkets medlemmer.
Det er ikke tanken at tovholderen skal være mødeleder ved alle netværksmøderne. Denne rolle kan med fordel gå på omgang.
Tovholderen vil primært have ansvar for kommunikation og overblik over netværkets medlemmer.
Styregruppen vil oftere bestå af flere personer der sammen tager ansvar for at netværket følger den retning der er valgt, samt planlægger og faciliterer netværksmøderne.
Begge roller kan dog gå på skift i netværket eller uddelegeres.
En Tovholder:
– Er kontaktperson for netværket og sikrer, at nye medlemmer bliver introduceret til netværket og informeret om dets formål og struktur
– Fungerer som bindeled mellem medlemmerne og sikrer en åben kommunikation.
– Sikrer løbende information til netværkets medlemmer omkring aktiviteter og møder, herunder at mødedagsordener bliver udarbejdet og sendt ud i god tid før møderne.
– Er en god netværker. Ved dette forstås at man er bevidst om at præge netværkets stemning og tone og fungere som en motiverende kraft. Ved selv at være engageret i netværket inspirerer dur andre til at deltage aktivt og bidrage med deres viden og erfaringer
– Sikrer koordinering og fremdrift i netværkets aktiviteter.
– Følger op på beslutninger og aftaler fra møder.
En styregruppe:
– Er med til at fastsætte den overordnede strategi og udviklingsretning for netværket.
– Identificerer nye muligheder for faglig udvikling og samarbejde, fx ved at invitere eksterne oplægsholdere
– Sikrer netværkets langsigtede udvikling og fastsætte mål og visioner.
– Prioriterer og planlægger aktiviteter i overensstemmelse med netværkets formål
– Tilbyder faglig sparring til tovholderen og resten af netværket for at sikre kvalitet i indholdet af netværkets aktiviteter.
– Bidrager aktivt til vidensdeling og best practices inden for det faglige område.
– Fremmer engagement ved at understøtte initiativer fra netværkets medlemmer.
– Evaluerer netværkets aktiviteter løbende og justerer indsatserne i forhold til feedback fra medlemmerne og ændringer i det faglige landskab.
– Rækker ud til konsulent i Jordemoderforeningen ved behov for sparring eller hjælp i forbindelse med netværket.
Gode ideer til dig som er facilitator / mødeleder
Start med en tydelig introduktion: Gør det klart, hvad målet med mødet er, og hvad du håber at opnå. Man kan evt starte mødet med en icebreaker / lær hinanden at kende øvelse
Facilitering af dagens tema: Hold evt et kort oplæg om dagens tema/case og faciliter efterfølgende diskussion eller samarbejde
Hold styr på tiden: Sørg for at holde mødet på sporet ved at holde tidsplanen. Hvis en diskussion trækker ud, så vurder, om det er nødvendigt at afslutte emnet eller parkere det til senere.
Sørg for at alle kommer til orde: Vær opmærksom på, at alle deltagerne får mulighed for at bidrage. Det kan være nødvendigt at spørge direkte til dem, der ikke har sagt så meget, for at sikre, at alle stemmer bliver hørt.
Check ud: Afslut mødet med en opsummering af de vigtigste punkter og beslutninger. Sørg for, at alle ved, hvad de næste skridt er.
Aftal opfølgning: Sørg for, at der er klare aftaler om, hvem der gør hvad og hvornår, samt hvornår næste møde finder sted.
Netværksøvelser
Viden på hylderne
Netværksbingo
Har du brug for hjælp til dit netværk?
Et netværks levetid kan variere afhængigt af flere faktorer, såsom netværkets formål, deltagernes engagement og de ydre omstændigheder, der påvirker det. Med tiden kan aktiviteten i netværket falde, hvis målene er opnået, eller hvis deltagerne mister interessen eller ikke længere har behov for det. Nogle netværk opløses naturligt, mens andre forsøger at genoplive sig selv ved at justere deres mål eller rekruttere nye medlemmer. Hvis jeres netværk begynder at miste momentum, er I velkomne til at kontakte Jordemoderforeningens konsulent for rådgivning og støtte.
Vi kan hjælpe med at præcisere netværkets formål, forbedre mødeindholdet og øge synligheden, så netværket forbliver bæredygtigt og fortsat giver mening at deltage i.
Find et eksisterende netværk
Find et eksisterende netværk her
Fagklubber
Jordemoderforeningen har to fagklubber, som du kan læse om her: