Lis Munk er netop blevet genvalgt som forkvinde i Jordemoderforeningen uden modkandidater.
Hun tiltrådte som forkvinde for foreningens 3.200 medlemmer i august 2019 og er nu valgt for endnu en fireårig periode.
Foreningens fokus har i flere år været på at forbedre jordemødres løn og på de ulemper, som det giver, at en stor del af arbejdet for rigtig mange medlemmer ligger aften, nat og weekend.
– Når man er jordemoder på akutområdet, er det et vilkår at skulle arbejde på alle tider af døgnet. Det er vi helt med på, og det gør vi gerne. Men belastningen ved at arbejde, når andre sover og familien har fri, har ikke været anerkendt. Det har heldigvis ændret sig, så der både politisk og ude i regionerne er større opmærksomhed på, at jordemødrene bedre skal kunne få arbejdsliv og privatliv til at hænge sammen. Det er skrøbeligt og lige nu ser vi ind i en sommer, der altid er travl på en fødeafdeling pga. mange sommerbørn og ferieafvikling. Her er vi virkelig udfordret med hensyn til at kunne sikre jordemødres arbejdstid og mulighed for at restituere mellem vagterne, siger Lis Munk.
Derfor var det bydende nødvendigt at få jordemødre med i trepartaftalen om bedre honorering for arbejde på skæve tidspunkter og et hurtigere lønforløb. Det lykkedes efter massiv argumentation fra Jordemoderforeningen.
– Det var afgørende, at jordemødrene blev omfattet af regeringens lønløft, der jo netop havde som mål at honorere de faggrupper, der har meget vagtarbejde. Vi kæmpede hårdt og blev hørt, og i dag får 80 procent af jordemødrene på fødeafdelingerne det tillæg, som treparten gav for at have en stor del af sin arbejdstid på skæve tidspunkter, siger Lis Munk.
Der har samtidig været stor mediemæssig og politisk opmærksomhed på den ekstreme travlhed, der har præget mange fødeafdelinger.
– Vi har i årevis råbt op om forholdene på fødeafdelingerne. Dårlige forhold, der går ud over kvinderne, men også forhold, der gjorde, at jordemødrene forlod de offentlige fødeafdelingerne. Det var en ond spiral, som der heldigvis var lydhørhed for at gøre noget ved. Der blev afsat penge på finansloven 2022 til fødeområdet, og det har hjulpet mange steder, fordi det gav mulighed for at ansætte flere jordemødre. Det var absolut en sejr, selvom situationen desværre også er sådan, at flere af de forbedringer, som pengene gav, bliver sparet væk – så vi må fortsat have fokus på at holde politikerne oppe på deres løfter om bedre vilkår for de fødende og for jordemødrene, siger Lis Munk.
Jordemoderforeningen er en organisation i vækst med stigende medlemstal og høj organiseringsgrad.
– Jordemoderforeningen er en lille forening, hvor vi lægger vægt på transparens i beslutningerne og nem adgang til foreningen og ikke mindst til foreningens tillidsrepræsentanter. Vores størrelse har vi også udnyttet til at styrke det faglige fællesskab mellem jordemødre i form af fagklubber og netværk, så vi også er en relevant forening for de mange, der er ansat udenfor de regionale arbejdspladser. Det er noget jordemødrene har taget rigtig godt imod, siger Lis Munk.
Fremtiden står de jordemoderstuderende for. Og dem er der heldigvis mange af.
– Vi har et nært samarbejde med vores studenterorganisation, JSL, som vi har mange dagsordener sammen med. Senest har vi kæmpet sammen mod forkortelsen af jordemoderuddannelsen, siger Lis Munk.
– Jordemoderforeningen står et godt sted, men selvfølgelig også overfor store opgaver. Der er en sundhedsreform, som skal sikre sundhedsydelser nær borgerne – det vil vi som jordemødre meget gerne bidrage til. Vi intensiverer også arbejdet for, at jordemødre får mulighed for at bruge deres kompetencer bredt, så vi får stillinger til alle, flere karriereveje og mulighed for i perioder at være i funktioner uden vagtarbejde. Vi skal altså ud og fortælle højt og bredt om, at jordemødre kan meget andet end at tage imod børn. De kan også løfte mange andre opgaver og bidrage til det, der efterspørges i sundhedsvæsenet.
– Jeg er ydmyg og stolt over, at medlemmerne tror på, at jeg fortsat kan løfte opgaverne, siger Lis Munk.