Hvad bør jeg være særligt opmærksom på, når jeg er på vej til at underskrive en lejekontrakt for at etablere en selvstændig jordemoderklinik? Risikerer jeg at overskride GDPR-reglerne, hvis jeg deler klienthistorier på min hjemmeside og sociale medier? Hvilke regler skal jeg overholde, hvis jeg har behov for at fyre en ansat i min klinik?
Spørgsmålene kan være mange, når man driver egen virksomhed – eller endnu blot går med en drøm om egen jordemoderklinik i maven.
Derfor tilbyder Jordemoderforeningen nu juridisk rådgivning til alle interesserede medlemmer. Rådgivningen sker som udgangspunkt telefonisk.
To spor
Aftalen om juridisk rådgivning er indgået med et eksternt advokatfirma og indeholder særligt to spor:
- Hjælp til opstart af virksomhed og andre virksomhedsspørgsmål: Som medlem af Jordemoderforeningen kan man nu gratis modtage rådgivning vedrørende opstart og drift af egen virksomhed, herunder spørgsmål vedrørende virksomhedsform, indgåelse af samarbejdsaftaler med andre virksomheder, lejekontrakter og andet kommerciel juridisk rådgivning (dette kan f.eks. være rådgivning indenfor selskabsret, lejeret, aftaleret mv)
- Arbejdsgiverrådgivning: Har man som privatpraktiserende ansatte i sin klinik, kan man nu få gratis arbejdsgiverrådgivning. Aftalen inkluderer personalejuridisk rådgivning i forbindelse med ansættelse og opsigelse af klinikkernes medarbejdere, herunder løn og klausuler. Der tilbydes også arbejdsgiverrådgivning, der vedrører forhold under ansættelsen – herunder om håndtering af ændringer i de aftalte vilkår for ansættelsen, ferie, barsel, sygdom.
Afgrænsning af aftalen
Jordemoderforeningens aftale om advokatbistand inkluderer ubegrænset telefonisk kontakt og sparring for begge rådgivningsområder. Hvis der kræves mere specifik assistance, såsom udarbejdelse af breve, kontrakter eller lignende, afregnes dette direkte med advokaten, og eventuelle ekstra omkostninger vil afholdes af medlemmet selv. Advokaten vil altid sørge for, at det er tydeligt, hvor den gratis rådgivning ophører på forhånd.
Rådgivningen ydes som telefonisk rådgivning med mulighed for fysiske eller e-møder alt efter medlemmets behov.
I Hejm Vilsgaard Advokater sidder advokat Hans Henrik Højrup Bondegaard allerede klar til at tage telefonen, når Jordemoderforeningens medlemmer ringer. Han har erfaring fra et lignende samarbejde med Psykologforeningen og siger:
”Jordemødrene må endelig bare ringe! Jeg oplever, at mange, der gerne vil i gang som selvstændige, bekymrer sig mere, end de egentlig behøver. Det behøver ikke være så kompliceret at starte op, men det kan være rart at have en at sparre med. Og i forhold til de mere etablerede selvstændige, der fx har en ansat, der skal på barsel, så har de jo sjældent lige en HR-chef at spørge. De kan bruge mig. Jeg kan både rådgive om det hardcore juridiske, men tit også om de lidt blødere emner. Jeg rådgiver ikke folk om deres private huskøb, men ellers kan jordemødrene bare ringe med alle deres spørgsmål, så tager vi en snak.”
Som medlem hos Jordemoderforeningen kan du tage direkte kontakt til advokat Hans Henrik Højrup Bondegaard fra advokatfirmaet Hejm Vilsgaard Advokater på enten telefon 29 13 32 82 eller e-mail hb@hvlaw.dk
Rådgivningen er gratis for medlemmer af Jordemoderforeningen.
Telefontid for rådgivning er hverdage mellem 9.00-16.00.
Svartiden for skriftlige henvendelser er maksimalt 24 timer og sædvanligvis samme dag.
Er du i tvivl om, hvorvidt dit spørgsmål falder inden for det nye tilbuds rammer, så er du velkommen til at ringe til Hans Henrik Højrup Bondegaard og spørge.