Regeringen afkorter med den nye uddannelsesreform en række professionsuddannelser med 15 ECTS svarende til tre måneder.
Jordemoderforeningen har hele vejen igennem kæmpet for, at jordemoderuddannelsen ikke blev forkortet, da det kan få store konsekvenser for en i forvejen tidspresset uddannelse.
” Vi er naturligvis meget ærgerlige over, at det ikke er lykkedes at friholde jordemoderuddannelsen fra en forkortelse. Reformen skulle give et kvalitetsløft til alle uddannelser i form af bedre vejledning i den kliniske del af uddannelsen og undervisning i små hold. Men sådan er jordemoderuddannelsen allerede tilrettelagt og derfor kan jeg ikke se andet end, at det for os bliver en spareøvelse for at give økonomi til den nye ungdomsuddannelse, EPX. Hvilket regeringen jo også har indrømmet”, siger Lis Munk, forkvinde i Jordemoderforeningen.
En forkortelse af jordemoderuddannelsen med 15 ECTS vil give en besparelse på 11 mio. kr. årligt. Det viser beregninger foretaget af Nordic Healthcare Group for Jordemoderforeningen.
”En så lille besparelse står ikke mål med de konsekvenser, som det vil få at forkorte en i forvejen meget komprimeret uddannelse som jordemoderuddannelsen, hvor de nyuddannede jordemødre fra dag ét står med et stort selvstændigt ansvar på fødestuerne. Tværtimod kan det blive dyrere, fordi der bliver brug for længere introduktion ude på arbejdspladserne”, siger Lis Munk.
De enkelte uddannelser skal selv finde forkortelsen
De første udmeldinger fra regeringen var, at det nuværende akademiske bachelorprojekt, der afslutter professionsuddannelserne, skulle ud af uddannelserne og samtidig skulle teoretiske fag som videnskabsteori ud af pensum. Tilsammen skulle det udgøre en forkortelse af uddannelserne på de 15 ECTS.
”På det punkt har regeringen heldigvis ændret holdning efter pres fra blandt andre Jordemoderforeningen og vil lade det være op til den enkelte uddannelse at vurdere, hvor de 15 ECTS skal tages fra. Det gør, at vi i større omfang kan bevare de videnskabsteoretiske fag og professionsbacheloropgaven og dermed et akademisk niveau, der er helt nødvendigt for at løse de komplekse opgaver, jordemødre står med. Det er helt afgørende for fagets udvikling og for, at vi kan bidrage til forskning til gavn for kvinders sundhed”, siger Lis Munk.
”Vi har en jordemoderuddannelse i Danmark, som andre lande ser op til på grund af vores høje faglige niveau. Lande, som vi sammenligner os med, forlænger uddannelsen, fordi de kan se jordemødres store potentiale for samfundet. Det er pinligt, at man i Danmark vælger at gå den modsatte vej og sænke kvaliteten,” siger Lis Munk.
”Nu læser vi aftalen nøje også med fokus på den kommende implementeringsproces, hvor vi forventer at blive inviteret med som organisation. Vi kommer til at holde øje med om en forkortet uddannelse fortsat kan leve op til EU’s krav til en jordemoderuddannelse”, siger Lis Munk.
Det kendetegner jordemoderuddannelsen:
Regeringens ambitioner om højt uddannelsesniveau og god kobling mellem teori og praksis er allerede virkelighed på jordemoderuddannelsen:
- tætpakket uddannelsesprogram med stoftrængsel
- halvdelen af uddannelsen er klinisk og gennemføres i tæt samarbejde med den teoretiske del af uddannelsen
- uddannelsen foregår i mindre grupper og med individuel bedside-undervisning
- uddannelsen har et højt fagligt niveau på både den teoretiske og den kliniske del.
- jordemoderuddannelsen er en meget søgt uddannelse, hvor der aldrig er ledige uddannelsespladser. Der er lavt frafald på uddannelsen.
Læs aftale om Reform af professionsbachelor- og erhvervsakademiuddannelserne i Danmark her.
Kontakt og yderligere oplysninger:
Pressekontakt Anne-Marie Kjeldset på 21 76 64 04
Forkvinde Lis Munk på 28 57 32 10