Julie Backe Bergmark blev færdig som jordemoder for ti år siden og fik straks efter ansættelse på en fødeafdeling. De sidste fire år har hun været ansat i en lægepraksis i Lyngby. Motivationen for at skifte fødslerne ud med arbejdet i en lægepraksis var et ønske om at få familie- og arbejdsliv til at hænge bedre sammen.
Men det er ikke kun et arbejdsliv uden nattevagter og weekendarbejde, der gør, at Julie trives i jobbet. Det er også variationen i opgaver og muligheden for at udvide sine arbejdsområder.
– I starten sad jeg i morgenvisitationen og så havde jeg graviditetsundersøgelserne, men de så, at jeg kunne arbejde selvstændigt og turde tage beslutninger. Så først fik jeg børneundersøgelserne og siden har jeg fået en del gynækologi og samtaler om overgangsalderen, fortæller Julie.
Men noget manglede alligevel i en god og travl hverdag i lægeklinikken, der både har læger, sygeplejersker og en bioanalytiker ansat: det faglige fællesskab med andre jordemødre.
Hold fast i jordemoderfagligheden
Helt fra starten af ansættelsen i lægepraksis havde Julie et ønske om at holde fast i sin jordemoderfaglighed. Der blev oprettet en Facebookgruppe for jordemødre ansat i lægepraksis og da Jordemoderforeningens så behovet for et fagligt fællesskab og tilbød økonomisk og administrativ assistance til aktiviteter, opstod ideen om at danne en fagklub.
Fagklub for privatansatte jordemødre er i dag en veletableret klub med bestyrelse og tilbud om faglige dage og sparring og rådgivning. Julie blev klubben første forkvinde og den post har hun stadig.
Helt lige gik Julies vej til at blive forkvinde for en fagklub dog ikke.
– I starten var jeg ved at melde mig ud af foreningen, jeg kunne ikke se, hvad den kunne gøre for mig. I stedet valgte jeg at melde mig ind i kampen og blive aktiv, siger hun.
Overvejelser om at melde sig ud af Jordemoderforeningen, når man få ansættelse i en lægepraksis, kommer ofte af, at Jordemoderforeningen ikke har overenskomst på området. I stedet ansættes jordemødre på DSR’s eller HK’s overenskomst.
Jordemoderforeningen har gentagne gange forsøgt at indgå overenskomst med PLA, der er de praktiserende lægers arbejdsgiverforening. Men der skal to til tango og selvom antallet af jordemødre ansat i almen praksis er relativt stort og støt stigende, så afviser PLA at tegne en selvstændig overenskomst for jordemødre.
Julie mener ikke, at den manglende overenskomst bør være årsag til, at man melder sig ud af Jordemoderforeningen.
– En overenskomst er ikke det eneste eller vigtigste parameter for, om Jordemoderforeningen er relevant for os. Der er andre ting, der er vigtigere – det faglige – og det er det, vi tager hånd om i fagklubben, siger Julie.
Julie og resten af bestyrelsen kan ikke hjælpe med juridiske spørgsmål for eksempel ved ansættelse – den del tager Jordemoderforeningen sig af.
– Vi arbejder frivilligt og ud fra et ønske om at styrke det faglige fællesskab for os selv og for vores kolleger. Men hvis der er en, der har brug for personlig sparring, så er jeg til at nå pr. mail, siger Julie.
Fakta
Fagklub for privatansatte jordemødre er en fagklub under Jordemoderforeningen, der støtter klubben økonomisk og administrativt.
Fagklub for privatansatte jordemødre har en lukket Facebook-gruppe med 99 medlemmer. Her annonceres klubbens arrangementer, der bliver stillet faglige spørgsmål og delt erfaringer.
Fagklubben holder to årlige faglige dage og bestyrelsen er også ved at tilrettelægge fyraftensmøder.
Næste faglige dag handler om lidelser i vulva og holdes torsdag den 20. marts 2025.
Fagklub for privatansatte er for alle, der er ansat uden for det offentlige område. I praksis er størstedelen af medlemmer ansat i almen praksis eller speciallægepraksis.
Jordemoderforeningen yder juridisk bistand ved ansættelse i almen praksis, hjælper med udarbejdelse af kontrakt mv.
Du kan læse mere om fagklubben og melde dig ind her.
Det er gratis at være medlem af fagklubben.