Læs aftalen her
Lis Munk, forkvinde i Jordemoderforeningen, mener, at pengene er godt prioriteret:
”Der er sat penge af til et forbedret tilbud til de flergangsføde, der føder ambulant, i form af et hjemmebesøg i dagene efter fødslen, så vi i højere grad kan tage eventuelle problemer fx med amningen i opløbet. Ved et hjemmebesøg er der også bedre muligheder for at opspore de kvinder, der har brug for mere støtte”, siger Lis Munk.
Pengene skal også gøre det muligt for regionerne at tilbyde forældre- og fødselsforberedelse i mindre grupper til de førstegangsfødende. I dag foregå denne forberedelse ofte i auditorier med op til 100 deltagere:
”Det er helt essentielt at være godt forberedt både til selve fødslen, men også til den første tid efter. Det skaber tryghed og bedre forløb, mindre behov for indgreb og en bedre start på forældreskabet. Forældre- og fødselsforberedelsen er desværre et af de områder, som løbende er blevet beskåret. Derfor er et styrket fokus på, hvor meget denne lavpraktiske indsats gavner, meget velkommen”, siger Lis Munk, forkvinde i Jordemoderforeningen.
Lis Munk glæder sig over, at den største del af midlerne skal gå til et styrket tilbud til sårbare kvinder og familier.
”En særlig indsats for de sårbare kvinder og familier, som vi møder på fødeafdelingerne, er helt central for at mindske uligheden i sundhed. Der er et stigende antal kvinder, der har en særlig sårbarhed, det kan være psykisk og socialt, og som har brug for en tættere kontakt med en jordemoder i graviditet, fødsel og barsel. Derfor er jeg rigtig glad for, at der er afsat penge til en styrkelse af kendthed og kontinuitet, så flere for eksempel kan komme ind i det, vi kalder en kendt jordemoder-ordning”, siger Lis Munk.
Fakta
Aftalepartierne (regeringen, SF Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet) har valgt at bruge den sidste pulje, der er på 68,2 millioner kroner på
- ret til hjemmebesøg af kvalificeret sundhedspersonale, typisk af en jordemoder for flergangsfødende, der udskrives inden for 24 timer efter fødslen. Hvis den fødende ønsker at benytte rettigheden i en af de første dage efter fødslen, så er det også en mulighed.
- styrkelse af kendthed og kontinuitet fx i form af kendt jordemoder-ordninger med henblik på særligt at tilgodese sårbare gravide og fødende kvinder
- styrkelse af forældre- og fødselsforberedelsen, så førstegangsfødende kvinder og deres partnere får adgang til fysisk gruppebaseret forberedelse i små hold
- styrkelse af fastholdelses- og rekrutteringsindsatsen i regionerne med bl.a. kompetenceudvikling, onboarding mv.
Indsatserne skal effektueres fra medio 2025. Den konkrete udmøntning af midlerne aftales med Danske Regioner.
Yderligere information fås hos
Pressemedarbejder Anne-Marie Kjeldset på 21 76 64 04
Forkvinde Lis Munk 28 57 32 10