Igennem årtier har fokus været på at udbygge og specialisere behandlingen på sygehusene. Men med den aftale om en sundhedsreform, som regeringen sammen med en række støttepartier har indgået, kommer fokus til at ligge på sundhedsvæsnet uden for sygehusene. Det nære sundhedsvæsen skal styrkes blandt andet ved at tilføre midler til sundhedstilbud uden for sygehusene. Der skal desuden være mere ligelig fordeling af adgang til sundhedsydelser uanset hvor, man bor i landet.
Lis Munk, forkvinde i Jordemoderforeningen, ser mange gode takter i reformen.
– Intentionen om, at alle har adgang til de sundhedsydelser, som de har brug for, er vigtigt og nødvendigt for at sikre lighed i sundhed. Jeg synes også, at det giver god mening at opgradere det sundhedsfaglige område uden for de højt specialiserede sygehuse. Jeg ser desuden frem til udarbejdelsen af en folkesundhedslov, der skal styrke den strukturelle forebyggelse. Det er et arbejde, vi meget gerne vil bidrage til, siger hun.
Reformen har fokus på det almenmedicinske område, på psykiatrien og på ældreområdet, og nævner ikke specifikt svangreomsorgen eller det reproduktive område i øvrigt.
– Selvom der ikke specifikt er fokus på svangreområdet, kommer vi selvfølgelig til at følge implementeringen af reformen og spille ind med løsninger på områder, hvor vi kan gøre en forskel i tråd med intentionerne i reformen, siger Lis Munk
Da Sundhedsstrukturkommissionen lancerede sine anbefalinger til fremtidens sundhedsvæsen i august 2024, kom Jordemoderforeningen med en række forslag til, hvordan svangreomsorgen kan forbedres i tråd med kommissionens anbefalinger om kvalitet i opgaveløsningen, nærhed og understøttelse af sundhedsydelser på laveste effektive omkostningsniveau.
Find Jordemoderforeningens høringssvar til Sundhedsstrukturkommissionens
afrapportering her.
Sammenlægning af regioner
Implementering af sundhedsreformen starter i 2025 og kommer til at løbe i årene derefter.
Region Hovedstaden og Region Sjælland lægges sammen til Region Østdanmark, der efter en overgangsordning skal træde i kraft fra 1. januar 2027 med hovedsæde i Sorø.
Svangreomsorgen er organiseret forskelligt i de to regioner blandt andet hvad angår størrelse på fødesteder, organisering af tilbud om hjemmefødsel og fødsel på klinik.
– Det er oplagt ved en sammenlægning af regioner, at man ser på, hvad der har fungeret godt og viderefører det i en ny storregion. Det kommer vi til at have fokus på, når en sammenlægning skal planlægges og virkeliggøres, siger Lis Munk.
Det er endnu uvist, hvad sammenlægning kommer til at betyde for jordemødrene ansat i de to regioner, men det er helt centralt for Jordemoderforeningen, at man ikke udhuler de eksisterende værn mod at arbejde på flere matrikler.
– Intentionen i reformen om at sundhed skal være lige for alle, kan vi kun bakke op om og bidrage til, men der skal selvfølgelig være rimelige forhold for de ansatte efter en sammenlægning af de to regioner. Jordemødre og andre medarbejdere skal ikke kunne sendes rundt udelukkende efter regionens aktuelle behov. Det ville give en enorm utryghed i ansættelsen, og kan også være med til at udfordre patientsikkerheden, siger Lis Munk, forkvinde i Jordemoderforeningen.
Læs mere om hvilke aftaler, der gælder i dag om ansættelsessted og arbejdsgivers mulighed for at udvide ansættelsesområdet her
Link til Aftale om sundhedsreform.