Flere medier heriblandt TV2 har belyst fædres oplevelse af at blive overset som en ligeværdig del af graviditeten i mødet med sundhedsvæsenet. I bogen Min gravide kæreste beskriver den nye far Anders Melgaard sin frustration over manglende inddragelse fra sundhedsvæsenet, trods hans store engagement. Og han er ikke den eneste. Internationale og nationale undersøgelser viser, at mange partnere føler sig ekskluderet af sundhedsvæsenet – også i forbindelse med komplicerede graviditeter.
Flere undersøgelser peger på, at partnerinddragelse ikke kun er værdifuldt ud fra et relationelt forældreperspektiv, men at partneren også kan bidrage til bedre graviditetsudfald, længere ammevarighed og bedre psykisk velvære for moderen. Dette understreger, at der er et stort potentiale i at inkludere partneren aktivt i graviditeten i højere grad end i dag.
Med baggrund i dette potentiale og i anerkendelsen af partneren, som en betydningsfuld ressource i graviditeten, igangsættes et nyt ph.d-projekt: Partner-Act studiet. Projektet vil fra efteråret 2024 undersøge perspektiver og potentialer for partnerstøtte til en aktiv livsstil i familier, hvor den gravide har fået konstateret graviditets diabetes.
”I vores indledende afsøgning af forskningsfeltet ser vi allerede et stort potentiale for partnerinddragelse i graviditeten. Det er tydeligt at mærke, at både de gravide og deres partnere er motiverede, åbne for og nysgerrige efter en høj grad af partnerinvolvering” fortæller jordemoder, cand. san. og kommende ph.d.-studerende på projektet Jannie Skovlund Rosenkrans og fortsætter: ”Ph.d-projektet vil ikke kun forske i partnerinddragelse. Vi inviterer også partnerne helt ind i maskinrummet til at deltage i udviklingen af selve forskningsstudiet. Partner-Act vil samlet set bidrage med vigtig viden og større bevidsthed om partnerinddragelse, som kan informere praksis for medinddragelse i graviditeten”.
Ph.d-projektet er støttet af Region Sjælland, Danske Regioner og med opstartsmidler fra Steno Diabetes center Sjælland i samarbejde med Sjællands universitetshospital, Roskilde og Forskningsenheden PROgrez, NSR, Slagelse. Jannie Skovlund Rosenkrans bliver vejledt af forsknings- og udviklingsjordemoder Mette Backhausen, fysioterapeut og lektor Lars Hermann Tang, forskningsleder Malene Beck og forskningskoordinator Pætur Mikal Holm.