Under de langstrakte forhandlinger om en ekstrabevilling på finansloven for 2022 til det trængte fødeområde stod det klart, at der var særligt et ønske fra politikerne på Christiansborg: Kvinderne skulle have ret til være indlagt i dagene efter fødslen.
Resultatet blev, at der blev afsat ca. 28 millioner i 2022 og 2023 til regionerne, der skulle sikre muligheden for at førstegangsfødende – også dem der har født ukompliceret – kunne vælge at være indlagt de første døgn.
Politikerne ønskede desuden at holde muligheden for at give samme rettighed til flergangsfødende åben og aftalte en evaluering af rettigheden til de førstegangsfødende, der skulle finde sted i 2024.
Pengene kan bruges mere hensigtsmæssigt
Indenrigs- og Sundhedsministeriet har nu evalueret barseltilbuddet, som det ser ud i dag på de regionale fødesteder.
Lis Munk, forkvinde i Jordemoderforeningen, mener på baggrund af evalueringen, at pengene kan bruges mere hensigtsmæssigt.
– Vi har hele vejen talt for, at alle skal sikres adgang til en god og tryg barseltid. Men tryghed i de første dage efter fødslen opnår man ikke kun ved at give kvinderne en ret til at være indlagt. Det opnår man ved at have et godt ambulant tilbud og ved at de, der har brug for det, kan være indlagt og have adgang til kvalificeret personale. Ikke bare en seng at sove i og en bakke med mad, mener hun.
Evalueringen viser, at tilbuddene i barselperioden er blevet mere ensartede inden for regionerne, men at der fortsat er variation mellem regioner. Langt de fleste fødesteder har tilbud om indlæggelse i to døgn efter fødslen – 19 ud af 20 fødesteder – mens 13 ud af 20 fødesteder ikke har implementeret et tilbud om hjemmebesøg efter tidlig udskrivning.
Indførelse af retten til indlæggelse til førstegangsfødende uden komplikationer har kostet ressourcer ude på fødeafdelingerne. Fagpersonale og afdelingsledere vurderer i evalueringen, at de ressourcer, der bliver brugt på at sikre ret til at være indlagt de første dage efter fødslen, kan bruges bedre på andre patientgrupper. Fagpersonale oplever desuden, at det ikke altid er dem med de største behov, der gør brug af retten til indlæggelse.
Forhandlinger om at udvise rette til flergangsfødende
Om kort tid indledes forhandlingerne om hvorvidt også flergangsfødende skal have ret til indlæggelse i barslen, som nogle politikere var fortalere for, da aftalen blev forhandlet.
Evalueringen viser et behov for, at man ude på afdelingerne kan tilrettelægge barseltilbuddet efter den enkelte kvinde og families behov frem for kvinder med et ukompliceret forløb selv vælger mellem at være indlagt i barslen eller føder ambulant med tilbud om hjemmebesøg.
– Vi kunne for eksempel i højere grad bruge resurserne på vores sårbare gravide, fødende og ikke mindst barslende, siger Lis Munk, der også opfordrer til at have opmærksomhed på, at fødestederne – trods finanslovsmidlerne – nogle steder har svært ved bare at leve op til de første indsatser.