Stine Roswall er 33 år og blev uddannet jordemoder i 2010. Hun har arbejdet på Herlev og Hvidovre hospitaler og valgte at blive selvstændig i 2017. Hun gør opmærksom på sine ydelser på en hjemmeside og har lavet næsten 100 videoer med gode råd til fødende og gravide. Dem kan alle se på hendes YouTube-kanal. Stine Roswall er i bestyrelsen for Dansk Jordemoderfagligt Selskab og bor i Rødovre sammen med sin mand, der er lærer og to døtre. |
Jordemoder Stine Roswall blev særdeles overrasket, da hun googlede sig selv, og et par af hendes videoer dukkede op på en webshop, som hun ikke kendte og bestemt ikke havde noget samarbejde med.
Det viste sig, at webshoppens indehaver gerne ville have trafik fra unge forældre, og derfor brugte Stine Roswalls videoer for at få mere trafik på sin side.
Hun blev i første omgang overrasket – og senere rasende, for hun var sikker på, at den slags er tyveri og ulovligt. Hun havde ret, men sagen nåede at blive berammet i Sø- og Handelsretten, inden modparten accepterede et forlig. Og måtte betale dobbelt så meget, som Stines advokat oprindelig havde forlangt.
Hun har været selvstændig jordemoder i knap fire år, og googler jævnligt sit eget navn for at kunne reagere, hvis der er kritik af hendes virksomhed.
– Det har der heldigvis aldrig været, men jeg blev virkelig overrasket, da jeg så, at en webshop, der handler med produkter, der henvender sig til unge forældre, havde brugt mine videoer, siger hun og understreger, at hun tog sagen meget alvorligt, fordi hun værner om sit navn og sit brand. Familier, der overvejede at købe de pågældende produkter, kunne få den fejlagtige opfattelse, at hun sagde god for dem. Det ville hun ikke.
– Mit navn er mit brand, så det værner jeg om, understreger hun og tilføjer, at hvis folk køber et produkt fra webshoppen og er utilfredse, falder det tilbage på hende og er med til at tilsmudse hendes navn.
Uddannet til det offentlige
I første omgang var hun usikker på, hvad hun skulle gøre, for hun er uddannet til at være jordemoder i et offentligt sundhedssystem og anede intet om krænkelse af ophavsret. Men hendes søster, der er advokat, var ikke i tvivl om, at den slags tyveri er ulovligt, så derefter kontaktede Stine hjemmesidens indehaver – der i øvrigt var godt skjult, og gjorde opmærksom på ulovligheden.
– Webshoppens indehaver påstod, at han havde ret til at bruge mit materiale, og mansplainede mig i en grad, som gjorde mig endnu mere rasende, siger hun.
– En ting er, at firmaet tjener penge på at bruge mit materiale og i værste fald ødelægger mit navn og omdømme, men at indehaveren yderligere havde sådan en så-så-lille-dame-attitude overfor mig, gav mig virkelig lyst til at losse ham i røven, erklærer hun.
Det sidste skete med en advokats hjælp, for da hun var helt sikker på, at hun havde ret, fandt hun frem til et advokatfirma, der har specialiseret sig i ulovlig kopiering, og advokat Søren Vasegaard Andreasen fra Paragraf Advokaterne overtog korrespondancen med synderen og krævede erstatning på Stines vegne. Få dage før sagen skulle i Sø- og Handelsretten indgik webshoppens indehaver forlig.
Første gang
Advokat Søren Vasegaard Andreasen er på Stine Roswalls vegne glad for, at sagen endte med et forlig, men han havde gerne set, at der var kommet en domstolsafgørelse, der kan danne præcedens for kommende sager. Det er nemlig første gang, at misbrug af videoer har været på vej til en domstol.
– Og jeg var ikke i tvivl om, at vi kunne have vundet, for selvfølgelig har Stine ophavsret til sine egne videoer, siger han og understreger, at webshoppen begik tre lovovertrædelse ved uden videre at placere hendes videoer på deres site.
For det første kunne man få den opfattelse, at hun sagde god for det omtalte produkt, for det andet må man ikke bruge andres tekster, billeder o.a. uden at spørge ejeren og på grund af den måde, Google er bygget op, forringer misbruget indholdets værdi.
– Derfor er det vigtigt, at man beskytter sit hjemmesideindhold, siger han.
For det tredje var hendes navn i hjørnet af videoen, som yderligere gav det indtryk, at hun var samarbejdspartner med webshoppen.
Kun til privat brug
– På nettet skal man hele tiden huske at beskytte sig selv, for hvis man lader en enkelt virksomhed bruge ens materiale, løber man en stor risiko for, at andre også bruger det uden tilladelse, siger han.
Webshoppens indehaver undskyldte sig i første omgang med, at YouTube siger, at indholdet må kopieres.
– Men han overså åbenbart, at det kun gælder til private formål, og ikke til kommercielle, og hans stædighed betød, at han endte med at betale dobbelt så meget, som vi oprindelig havde foreslået, vi skulle forliges om, siger Søren Vasegaard Andreasen.
– Jeg er virkelig glad for at have fået ret. Jeg er også glad for pengene, men selv om Søren gjorde arbejdet for mig, har sagen alligevel kostet mig både tid, bekymring og søvnløse nætter, siger Stine Roswall.
En del af forliget handler om fortrolighed. Derfor kan vi hverken oplyse, hvilken webshop, der er tale om, eller hvor stor erstatning Stine Roswall har fået.
Har du oplevet noget lignende? |
---|
Jordemoderforeningen vil gerne have et overblik over, hvor stort problemet med brug af jordemødres værker i form af videoer, artikler mv. er. Du må derfor meget gerne henvende dig til Jordemoderforeningen, hvis du oplever en uberettiget brug, så vi kan danne os et overblik |