28-årige Lærke Rasmussen er på vej hjem fra kiswahili-undervisning hos en privatlærer, som hun går hos to gange om ugen. Det giver god mening at sætte sig lidt ind i det lokale sprog, synes hun, så foreløbig kan hun blandt andet sige hej, goddag og godmorgen på kiswahili.
– Det er på et absolut begynderstadie, men jeg håber, at jeg måske kan opfange nogle flere finesser på fødegangen, når jeg kan lidt af sproget, siger hun.
Lærke Rasmussen har opholdt sig på Kilimanjaro Christian Medical Centre siden 1. februar. Det er her – med udsigt til Afrikas højeste bjerg – hun skriver sit kandidatspeciale i jordemodervidenskab, og netop i dag har hun foretaget de første observationer som led i sit studie.
Virker indsatsen?
Baggrunden for studiet er, at antallet af infektioner er ret højt i Tanzania og en af hovedårsagerne til den høje dødelighed blandt både nyfødte og fødende kvinder. Også her på KCMC, som ellers er et højt estimeret fødested med veluddannet personale.
I samarbejde med en tanzaniansk studerende i jordemodervidenskab skal Lærke Rasmussen undersøge, i hvilken grad man kan forebygge infektioner ved at undervise personalet i håndhygiejne.
– Mit speciale skal beskrive håndhygiejne ved vaginale fødsler, imens min tanzanianske kollega beskriver håndhygiejne ved kejsersnit i sit speciale, forklarer Lærke Rasmussen, der har professor Bjarke Lund Sørensen, speciallæge i gynækologi og obstetrik, som vejleder.
Sammen med ham har hun defineret forskellige situationer, hun skal observere på fødegangen før og efter, at stedets læger og jordemødre har modtaget undervisning i håndhygiejne.
– Det er vildt spændende, og de er meget positive overfor os. Personalet her synes også, at det er et vigtigt studie, oplever Lærke Rasmussen.
Vildt fedt
Hun synes selv, at det er vildt fedt, at man som dansk kandidatstuderende i jordemodervidenskab har mulighed for at komme ud i verden på denne facon.
– For mig er det utrolig interessant at arbejde internationalt som jordemoder. Man får styrket sin egen faglighed, samtidig med, at man får et indblik i, at tingene måske også kan gøres på en anden måde. Og så rykker man sig altså også som person. Det er fedt at opleve, siger Lærke Rasmussen.
Hun har for eksempel lært at håndtere begrebet tanzaniansk tid. Noget hun ellers havde det lidt svært med i starten.
– Hernede går man langsomt, taler langsomt og lever efter reglen, at det vi ikke når i dag, det når vi vel i morgen. Det var meget frustrerende for mig i starten, men nu kan jeg godt lide det. Det er en sjov måde at arbejde på, siger den danske kandidatstuderende, der regner med, at hun nok skal få afleveret sit speciale til tiden. Også selv om hun lige nu er cirka to uger bagud.
Læs også artiklen "En forskel der batter" (Nr. 3/2017)