Ikke en eneste region overholder Sundhedsstyrelsens anbefalinger og tilbyder fødselsforberedelse på alle fødesteder. Det dokumenterer styrelsen i en ny statusrapport.
Hvis man vil forberede sig til fødslen og livet efter som en lidt større familie, så kan det blive nødvendigt at gribe til lommerne og selv købe sig til et kursus i privat regi.
Mens markedet for private kursustilbud bugner, har langt de fleste fødesteder skåret så meget på den fødsels- og forældreforberedende undervisning, at Sundhedsstyrelsen i statusrapporten over implementering af svangreanbefalingerne konkluderer, at ”ingen regioner tilbyder fødsels- og forældreforberedelse i den form og i det omfang, som Sundhedsstyrelsen anbefaler”.
Rapporten fremhæver fødeafdelingen på Århus Universitetshospital, Skejby, som det eneste sted, der slet ikke tilbyder nogen form for fødselsforberedelse. Alle andre fødeafdelinger tilbyder forberedelse i form af auditorieforelæsninger og for enkelte afdelingers vedkommende undervisning i mindre grupper med mulighed for dialog, netværksdannelse og individuel tilpasning. Når Sundhedsstyrelsen konkluderer, at der ikke tilbydes fødselsforberedelse på danske fødeafdelinger, så refererer de til, at fødselsforberedelse skal tilbydes i grupper, hvor der også er mulighed for at drøfte familieforøgelsen i forhold til praktiske, psykiske og sociale aspekter. Kun på et mindretal af danske fødesteder får de gravide et sådant tilbud.
Et enigt Folketing
Redegørelsen er blevet til på opfordring af sundhedsminister Bertel Haarder efter en forespørgselsdebat i november 2010 i Folketinget om svangreomsorgen. Et enigt Folketing udtalte ved samme lejlighed, at regionerne skal anvende Sundhedsstyrelsens anbefalinger på området.
Siden har Sundhedsstyrelsen indsamlet oplysninger fra regionerne om den aktuelle status på implementeringen af anbefalingerne, og det er på baggrund af disse indrapporteringer, at styrelsen nu har afrapporteret til ministeren, der på baggrund af rapporten udtalte, at regioner og kommuner skal blive bedre til at samarbejde, så de nybagte forældre ikke bliver tabt mellem de to instanser. Samarbejdet mellem regionerne og kommunerne er ifølge ministeren ikke fulgt med udviklingen, hvor sygehusene udskriver kvinderne stadigt hurtigere efter, de har født. ”Det er ikke godt nok. Generelt er det rigtigt af regionerne at arbejde for at forkorte indlæggelsestiderne, også i forbindelse med fødsler, hvis det vel at mærke er fagligt forsvarligt og velbegrundet. Men det kræver selvfølgelig, at regionerne rutinemæssigt tilbyder hjemmebesøg til dem, der har født ambulant, og at kommunerne tilbyder tidlige besøg fra sundhedsplejersken – og at regionerne og kommunerne taler sammen om hvem, der gør hvad”, sagde Bertel Haarder.
Mangelfuld barselomsorg
Omsorgen for den nybagte familie er et af de områder, som rapporten behandler mest indgående. I dag er det normen på næsten alle fødesteder, at flergangsfødende med et ukompliceret forløb føder ambulant og går hjem 4-6 timer efter fødslen. Førstegangsfødende er typisk indlagt i op til to døgn. På trods af at Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle ambulant fødende tilbydes to jordemoderkontakter – som minimum skal det ene tilbydes som hjemmebesøg – så viser rapporten, at ingen fødesteder rutinemæssigt tilbyder hjemmebesøg ved jordemoder efter ambulant fødsel. Nogle steder tilbyder hjemmebesøg ved behov, men det fremgår ikke af regionernes tilbagemeldinger, hvilke behov der udløser besøg.Alle fødesteder – undtagen Århus Universitetshospital Skejby – kontakter imidlertid rutinemæssigt alle ambulant fødende pr. telefon dagen efter fødslen. Alle fødesteder har allerede eller har planer om barselambulatorier, hvor familien kan henvende sig akut i dagene efter fødslen.
Også kommunerne er blevet bedt om deres vurdering af, hvorvidt de lever op til anbefalingerne, der blandt andet siger, at der skal aflægges sundhedsplejerskebesøg på 3. og 5. dagen efter ambulant fødsel og hjemmefødsel.
Langt fra alle kommuner lever op hertil.Sundhedsstyrelsen har offentliggjort en rapport, der gør status over implementeringen af anbefalinger for svangreomsorgen. Redegørelsen viser, at det stadig halter på det forebyggende område.Efterfødselssamtale ved jordemoder tilbydes kun enkelte steder rutinemæssigt trods Sundhedsstyrelsens anbefaling heraf.
Det videre forløb
Folketingets Sundhedsudvalg har statusrapporten på dagsordenen i et åbent samråd den 11. maj (efter dette blads deadline) hvor Sophie Hæstorp Andersen, sundhedsordfører for S, spørger regeringen, ”hvordan den vil sikre, at Sundhedsstyrelsens anbefalinger for sammenhængende svangreomsorg og barsel overholdes, således at nyfødte og deres forældre ikke bliver tabt mellem to stole, når både regioner og kommuner skal spare” (citat: samrådsspørgsmål).