Små skridt, der tæller

Hendes BMI var 43, selvværdet lavt. Atbevæge sig orkede hun slet ikke …..

Da den svært overvægtige gravide første gang mødte op hos diætist Annette Weisleder, bestod hendes kost af kæmpe, fedtrige måltider to gange om dagen. I tilgift drak hun tre-fire liter sukkerholdig sodavand dagligt. Hun havde ikke umiddelbart lyst til at ændre vaner, men dukkede alligevel troligt op hver gang til den aftalte konsultation hos diætisten på Hvidovre Hospital. Allerede ved den anden personlige konsultation havde hun skiftet sin sodavandud med danskvand.

I løbet af graviditeten blev kosten langsomt ændret i en mere sukkerfri og fedtfattig retning. Samtidig gik hun i motionscenter tre gange om ugen. Diætist og jordemoder Annette Weisleder fortæller stolt, at kvinden efter fødslenhavde tabt sig 20 kg på grund af sin nye livsstil.

Skridt tæller
Det er bare én af de mange succeshistorier i kølvandet på Hvidovre Hospitals tilbud om kost- og motionsvejledning til gravide med et BMI på 30 og derover.

Tilbuddet består af diætvejledning efter Sundhedsstyrelsens ‘Små Skridt’-program. Samt udlevering af en skridttæller.

Omkring 400 overvægtige gravide har foreløbig deltaget i livsstilsinterventionen på Hvidovre Hospital siden starten i november 2012. Og rygtet om de små skridt med de store resultater har hastigt spredt sig blandt de overvægtige gravide i Hvidovre og omegn.

– Foreløbig har 30-40 gravide, der egentlig hører til på Rigshospitalet eller Herlev Hospital, søgt om at komme til at føde her på Hvidovre Hospital, fordi de gerne vil deltage i det her tilbud, fortæller Annette Weisleder. Hun er både diætist og jordemoder.

– Jeg er som uddannet jordemoder vant til at se på den gravide kvinde som et helt menneske. Den erfaring har jeg god gavn af i mit nye job som diætist og projektleder på Små Skridt-interventionen. De her kvinder ved godt, hvad sund kost er. De ved godt, hvad der er fedtfattigt, og hvad der feder. De fleste af dem har haft vægtproblemer hele deres liv og kæmpet mod overvægten.

– Det handler ikke kun om de rent fysiologiske sider af en velafbalanceret kost, men i lige så højgrad om de psykologiske aspekter. Kost er noget meget personligt. En del af vores identitet ligger i vores indkøbskurv. Den afslører, hvem vi er overfor vores omverden. Jeg kommer tæt på de overvægtige gravide, og de har tillid til mig, fordi jeg ikke moraliserer.

Ikke en slankekur
Små skridt er ikke en decideret slankekur, men varige ændringer af kostvaner og dermed vejen til varigt vægttab.

– Jeg prøver at finde kvindernes stærke sider, de skal særligt i starten sætte sig små og realistiske mål – måske skifte det hvide brød og smørret ud. Ellers mister de modet. Det handler om at give dem nogle succesoplevelser. Man opnår ikke noget ved at dunke dem oven i hovedet med alt det, de gør forkert. Jo mere ros de får, desto større succes opnår demed deres vægttab, siger diætisten.

De fleste kvinder er imellem 13. og 16. uge, når de starter på ‘Små Skridt’. Under hele forløbet har Annette Weisleder kontakt med kvinderne hver 14.dag. Hver anden gang møder kvinderne op i hendes konsultation på hospitalet, og hver anden gang kontakter hun dem telefonisk.

Alle får udleveret en skridttæller. Den giver "gevinst" hver gang, de tager et skridt, og det er sjovt at se, hvor mange skridt det er blevet til, når dagener omme.

Der er ikke tale om hård motion, men om en motiverende faktor, der også smitter af på kosten.

– Når først de er blevet tændt på at motionere, får de også automatisk lyst til at leve sundere, fortæller Annette Weisleder.

Ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger til svangreomsorgen skal kvinder med et BMI over 30 helst ikke tage mere end 6-9 kg på under graviditeten. Og det er primært det mål, projektet på Hvidovre sigter efter.

Mellem 62,5 og 65 procent af kvinderne taber sig som følge af Små Skridt-interventionen, viser en opgørelse fra Hvidovre Hospital.

– Jeg opfordrer dem altid til at fortsætte med deres nye, gode vaner. Men hvis der ikke bliver fulgt op på kost og motion efter fødslen, er der stor risiko for, at de falder tilbage til deres tidligere, uhensigtsmæssigelivsstil. Det er en stor omvæltning at blive mor, og det kan være svært at være sundhedsbevidst, nårman skal have gang i amningen, får for lidt søvn ogmåske skal tage sig af flere andre børn.

Af samme årsag følger Annette Weisleder op og ringer til sine kursister to-tre måneder efter, de har født.