Fremtidens svangreomsorg skal skræddersyes til den enkelte gravide/familie. Derfor lægger Danske Regioner i sit nye udspil om svangreomsorgen ”Godt fra start – Fremtidens omsorg for nye familier” op til en mere individualiseret svangreomsorg, end det kendes i dag. Tilbuddet skal tage udgangspunkt i den enkelte families behov, livssituation og risici for komplikationer.
Det gælder specielt de sårbare gravide, som skal sikres en helhedsorienteret indsats på tværs af sundheds- og socialområdet. Det skal bl.a. ske ved at iværksætte nye partnerskaber med kommunerne og aktører fra civilsamfundet, som det fx kendes fra ‘Partnerskabet Unge Familier på Vej’ mellem Mødrehjælpen, Aarhus Kommune og Aarhus Jordemoderpraksis, Aarhus Universitetshospital, Skejby (se artiklen ‘Mødrehjælpen og det offentlige hånd i hånd’).
Hvad er fordelene ved et udvidet samarbejde mellem det offentlige og det private?
– Nogen gange må man erkende, at der er opgaver, hvor det offentlige har sin begrænsning i forhold til at nå bestemte målgrupper, som i forvejen er trætte af det offentlige system. Den gruppe som måske har traumer fra deres tidligere møde med sundhedssystemet eller er det, man kunne kalde pædagogtrætte, fortæller 1. næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman.
Danske Regioner må ikke give direkte økonomisk støtte til private organisationer.
– Men vi kan støtte indirekte ved at indgå partnerskaber, hvor for eksempel offentligt ansatte jordemødre leverer en ydelse, som tilfældet er med Mødrehjælpen i Aarhus.
– Den type samarbejder er vigtige i forhold til at yde en god svangreomsorg til mennesker, der lever deres liv på kanten og som ellers ville fravælge eller ikke opsøge det offentlige tilbud.
Hvad kan de private aktører, som de offentlige ikke kan?
– Alene det, at man lægger tilbuddene i andre omgivelser, så brugerne kan træde ind over en dørtærskel, som ikke er offentlig, kan gøre en stor psykologisk forskel og gøre det nemmere for dem at søge den hjælp, de har behov for, siger Ulla Astman.
* ’Godt fra start – Fremtidens omsorg for nye familier‘, Danske Regioner 2018.