‘Siden jeg var studerende, har bristninger fascineret mig’

“Min interesse for suturering af bristninger opstod allerede, da jeg som jordemoderstuderende på Sønderborg Sygehus blev spurgt af læge Morten Hedegaard, hvad jeg egentlig tænkte om at sy i huden, fordi der dengang lige var kommet ny viden om at sy i subcutis og ikke i huden ved fødselsbristninger. På den måde udfordrede han mig fagligt, og lige siden har suturering af bristninger fascineret mig.

Noget af det, der glæder mig ved at have arbejdet med det her felt i mange år, er, at jeg kan se, at man med årene har løftet barren for, hvad en kvindes underliv er værd.”

Sara Kindberg har her forsøgt at opliste det ideelle forløb for en kvinde, der har fået en grad 2-bristning efter en vaginal fødsel. Forløbet er baseret på Saras forskning og mange kliniske undersøgelser.

1

Jordemoderen tilser bristningen og kan se, at den ikke bløder. Familien får tid til at fejre fødslen af deres barn med ro, flag, mad og drikke på stuen. Kvinden tilbydes paracetamol og et NSAID-præparat. Fødejordemoderen er til stede på stuen, laver børneundersøgelse og etablerer amning. Vi har hidtil troet, at det var vigtigt, at det er fødejordemoderen, som suturerer en bristning. Men mine undersøgelser fra Aarhus viser, at familien faktisk har mere brug for, at det er fødejordemoderen som måler, vejer og beundrer deres lille barn sammen med dem. Der er ikke noget klinisk argument for, at man ikke kan vente nogle timer med at suturere en bristning, så længe der ikke er blødning.

2

Cirka 1 time post partum: Sufficient smertelindring inden suturering. Mit mål er altid 98-100% smertefrihed. Her kan man ofte blive utålmodig, men det er vigtigt, at man venter de 15 min. til smertelindringen virker. Det fylder meget for kvinderne efterfølgende, hvis de har haft store smerter under suturering.

3

To nye fagpersoner fx to jordemødre, der er opdateret på viden og teknik omkring bristninger, diagnosticerer og suturerer bristningen grundigt med ’friske øjne’. Vi har tendens til at underdiagnosticere de bristninger, som opstår i vores egne forløb. Så for objektivitetens skyld, er det altid godt at få andre øjne på. Man skal minimum have 30 minutters uforstyrret tid til at sy en grad 2-bristning.

4

Spørg kvinden om du må tage et billede af bristningen med hendes telefon. Faktisk ville jeg ønske, at alle kvinder havde et før-billede af deres vulva inden fødslen og ét efter. Alle kvinder er forskellige og målet med en suturering må være, at de ligner sig selv som før fødslen. Med billedet har du som jordemoder også mulighed for at fortælle, hvad du har gjort og derefter vejlede kvinden i hygiejne, opheling osv.

5

Kvinden tilbydes et eftersyn af sin bristning ved en jordemoder cirka 2-3 dage post partum, når barnet alligevel skal have taget PKU. Det er vigtigt her at kigge efter ”arkitekturen” i bristningen, at der er symmetri, og at de anatomiske pejlemærker såsom urethra, introitus og anus kan identificeres. Bed kvinden om at knibe og se efter aktivitet i bækkenbunden. Derudover er det vigtigt at kigge efter infektionstegn, og om suturen er skredet. Er man i tvivl, kontakter man en anden fagperson til tilsyn. Er der ikke en ekspert til stede lokalt, kan man anvende telemedicinske løsninger. Eventuelt behov for resuturering kan ske op til tre uger post partum, men det er mest optimalt, hvis det kan ske inden for den første uge post partum.


Sara Kindberg har været uddannet jordemoder siden 1999. Hun er desuden cand.scient. san. og ph.d. og stiftede i 2008 GynZone, som hun er direktør for.
’Mit håndværk’ er en formidling af en enkelt jordemoders fascination af et emne, som hun nørder med i sin hverdag. Emnerne i ’Mit håndværk’ er ikke nødvendigvis undersøgt til bunds med forskning på området. ’Mit håndværk’ repræsenterer netop håndværksmæssig viden fra en klinisk hverdag.