Internationale studier har i de seneste år rapporteret, at jordemødre (og sygeplejersker) i højere grad end tidligere har valgt at forlade deres profession. Dette er i nogle studier blevet forklaret med, at den øgede medikalisering af fødselsomsorgen har haft konsekvenser for jordemøderens arbejdsglæde. På den baggrund ønskede man i Sverige at undersøge forekomsten af udbrændthed hos svenske jordemødre og de bagvedliggende årsager til at ville forlade professionen.
Den svenske jordemoderforening udsendte et spørgeskema til 1.000 tilfældigt udvalgte medlemmer. Første del af spørgeskemaet bestod af baggrundsspørgsmal såsom alder, erfaring og arbejdsområde og skulle bruges til at karakterisere jordemødrene. Anden del målte trivsel og udbrændthed ved brug af de validerede spørgsmål fra Copenhagen Burnout Inventory (CBI). Den af forfatterne anvendte definition på udbrændthed var: en tilstand med psykiske problemer grundet arbejdsrelateret stress karakteriseret ved længerevarende fysisk og psykisk udmattelse. Ved brug af CBI blev tilstanden målt på tre sub-skalaer, som opdeler udbrændthed i personlig, arbejdsrelateret, og klientrelateret udbrændthed. I tredje del af spørgeskemaet kunne jordemødrene med egne ord forklare deres overvejelser om at forlade professionen.
I alt besvarede 475 spørgeskemaet (48,6%). Samlet rapporterede mere end en tredjedel en eller anden form for udbrændthed. Besvarelserne viste, at graden af udbrændthed var højest inden for området ”personlig” (39,5%), dernæst ”arbejdsrelateret” (15,5%) og ”klientrelateret” (15,0%). Ved logistisk regressionsanalyse forholdt man disse fund med karakteristika ved jordemødrene og der fremkom en række signifikante sammenhænge. Alder (<40år) og mindre arbejdserfaring (<10år) var associeret med både personlig- og arbejdsrelateret udbrændthed. Det ikke selv at have børn, udelukkende at arbejde i nattevagter samt at arbejde på et sygehus var associeret med arbejdsrelateret udbrændthed. ”Klientrelateret” udbrændthed var associeret med det ikke selv at have børn og med timelønnet ansættelse.
144 jordemødre (30,3%) angav at have haft en oplevelse, der fik dem til at overveje at forlade professionen. De hyppigste forklaringer, jordemødre angav, var mangel på personale og stressende arbejdsmiljø, konflikter med kollegaer og chefer, bekymringer om fremtiden og eget helbred. Ved analysen af betydningen af disse forklaringsårsager for udbrændthed fandt man, at mangel på personale og ressourcer betød en 3,9 højere odds for arbejdsrelateret udbrændthed (95% CI:2,0-7,4) (p<0,001) og en 3,0 højere odds for klientrelateret udbrændthed (CI:1,6-5,8) (p<0,001). Bekymringer om fremtiden og eget helbred betød odds på 14,0 for personlig udbrændthed (CI:3,1-62,2) (p<0,01) og odds 6,5 for arbejdsrelateret udbrændthed (CI:2,3-18,11) (p<0,001).
Forfatterne konkluderer, at mangel på personale og ressourcer var en vigtig forklarende variabel for udbrændthed blandt svenske jordemødre.
Reference:
Hammond A, Foureur M, Homer CS. The hardware and software implications of hospital birth room design: A midwifery perspective. Midwifery. 2013;DOI:10.1016/j.midw.2013.07.013