Da Kolding Sygehus i slutningen af 2021 modtog den årlige pris fra fonden ‘En god start i livet’, var man naturligvis glade og stolte på sygehuset.
Prisen blev givet for Kolding Sygehus’ hurtige skift til at lave fødselsforberedelse som webinar og film under corona-pandemiens isolation.
Men faktisk er holdet i Kolding meget mere stolte af det stykke arbejde, de har lavet EFTER udviklingen og produktionen af deres prisbelønnede film og webinarer.
Et arbejde, som har handlet om at finde ud af, hvilke af hospitalets tilbud der fremover skulle foregå fysisk, og hvilke der skulle fortsætte med at køre online, når corona en dag ville begynde at slippe sit tag i landet.
Louise Oddershede Simsick, der er koordinerende jordemoder i Kolding, har sammen med fødselsforberedelsesteamet været med til at udvikle tilbuddene og fortæller:
– Vi har opdaget så mange fordele ved vores online undervisningstilbud. Der kommer fx langt flere spørgsmål fra deltagerne, end der gjorde før corona, hvor fødselsforberedelsen foregik ved fysisk fremmøde. Det er meget tydeligt, at det er mindre blufærdigt for deltagerne at skrive et spørgsmål i chatten, end at skulle sidde i en flok på 40 personer og række hånden op, og så sidder alle og vender sig om og kigger på en, mens man stiller spørgsmålet. Vi oplever også, at vores lidt mere sårbare gravide – fx dem med en angstlidelse – synes, at det er meget mere trygt med et webinar end at skulle møde fysisk op. Og så har vi jo et stort opland, så for vores gravide uden bil er det også meget nemmere, at de kan deltage uden transport. Så der er et element af lighed i sundhed i det her, hvor undervisningstilbuddet bliver mere tilgængeligt for alle.
Før corona-nedlukningerne foregik al fødselsforberedelse i Kolding som siddende undervisning for cirka 40 deltagere pr. hold. Undervisningen med fokus på den gravide krop og træningsøvelser er altså et nyt tilbud, og det er tydeligt for jordemødrene, at det skal foregå ansigt til ansigt:
– Det er super godt, at vi mødes fysisk til den her slags undervisning, for så kan man bedre mærke, om deltagerne er med, og om øvelserne giver dem noget. Det er også dejligt med et relativt lille hold, for så kan man tune lidt ind på deltagerne og mærke, om de alle sammen snakker om bækkengener, eller om de mere er et hold, hvor mange har ondt i lænden. Og så bliver man lidt mere lige, når vi allesammen ligger på ryggen på et liggeunderlag og laver øvelser. Det giver mulighed for god interaktion og dialog med kvinderne, forklarer Lone Lindholm Boas.
Økonomisk set giver det også god mening at holde fast i begge former for fødselsforberedelse. Webinarene kan nemlig have mange flere deltagere, og derfor er de mindre ressourcetunge end undervisningen med fysisk fremmøde.
Lone Lindholm Boas er en af fire jordemødre, der underviser til den fysiske fødselsforberedelse. Hun har længe været en del af Kolding Sygehus’ fødselsforberedelsesteam, men som hun siger:
– Jeg ville nok ikke selv have meldt mig frivilligt til at undervise i den her slags fødselsforberedelse.
Men nu hvor undervisningen har kørt i godt et halvt år, tænker hun, at det kunne hun jo egentlig godt have gjort. For med mange års erfaring og viden om den gravide krop, pjecen og appen ‘Øvelser i graviditeten’ i baghånden, god sparring i teamet og den video, der kører i baggrunden af hver undervisningssession, føler hun sig fuldt ud i stand til at håndtere undervisningen.
– Vi står jo med så meget mere viden, end de gravide gør, og de er super glade for det, vi kan tilbyde.
Hun suppleres af Louise Oddershede Simsick:
– Det er ikke de undervisende jordemødres opgave at være specialist på de enkelte øvelser, men på den gravide krop. Derfor fungerer undervisningen godt.
For koordinerende jordemoder Louise Oddershede Simsick er det vigtigt, at det offentlige sundhedsvæsen hele tiden udvikler sig og ser på de gravides behov og krav, hvis man ønsker at blive ved med at fremstå som et stærkt tilbud:
– De gravide har et enormt stort behov for at gøre noget proaktivt i forhold til deres graviditet og fødsel. Og det behov skal vi da møde dem i. Jeg mener, at vi skal gøre os konkurrencedygtige i forhold til fx terminsgrupper på Facebook og private udbydere af fødselsforberedelse. Vi skal udvikle vores tilbud i det offentlige og være på de platforme, hvor de gravide er. Samtidig vil vi også gerne holde fast i, at vi er et fag, hvor man møder mennesker, og at en graviditet og fødsel er fysiske begivenheder. Det må ikke gå tabt.
Line Nielsen (i stribet bluse) er en af de 14 kvinder, der en tirsdag i marts var mødt op til fysisk fødselsforberedelse på Kolding Sygehus.
– Jeg synes, at det er et super godt tilbud. Man har jo typisk været gravid i noget tid, når man møder op til det her, og der er mange nok begyndt at mærke lidt til diverse gener. Og hvis der ikke var det her tilbud, så ville man jo være nødt til selv at søge på fx YouTube, og der er godt nok mange, der er hurtige til at sige, at deres øvelser er ‘graviditetssikre’. Men hvem er det, der siger det? Jeg kan godt lide, at det er en jordemoder, der står bag her – jeg vil gerne have min viden fra offentlige instanser og fagpersoner. For mor og svigermor har 120 gode råd, når man er gravid. Og der er det rart at kunne sige: ‘Ja, men min jordemoder siger altså …’