Elina Hyppönen, MSc, MPH, ph.d., holdt et spændende oplæg om status på anbefalinger i forhold til D-vitamin tilskud i graviditeten og til små børn. Elina Hyppönens forskning baserer sig på undersøgelser i den engelske befolkning.
D-vitaminer bliver bedst optaget via huden og mindre via kosten. For hundrede år siden fik man D-vitaminer ved at opholde sig meget udenfor og via torskelevertran. Nu fraråder man at opholde sig i middagssolen og torskelevertran frarådes pga. store mængder A-vitaminer, som fosteret ikke har godt af.
D-vitamin mangel hos gravide kan give D-vitamin mangel hos deres nyfødte. Der er desuden rapporteret en del tilfælde af rachitis, multiple frakturer hos nyfødte, samt en forøget risiko for lav fødselsvægt for børn født af mødre med lavt D-vitaminniveau. Ekstrem D-vitaminmangel kan føre til hypoglykæmianfald med risiko for hjerneskader og neonatalt hjerteinsufficiens.
Der er ikke samstemmende internationale retningslinjer. I skrivende stund anbefaler den Europæiske Kommission 400 IU/ dag, hvorimod WHO anbefaler 200 IU/dag for gravide. I Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen 400 IU til særligt udsatte grupper herunder gravide, børn under to år (dråber) samt til børn og voksne, som er klædt tildækket også om sommeren.
Elina Hyppönen opfordrer til, at man udarbejder ensartede internationale retningslinjer. Hun foreslår desuden at lave uddybende forskning i forhold til at finde det rigtige niveau for anbefalet D-vitamintilskud. Blodprøver til undersøgelse af D-vitamin status kan som udgangspunkt ikke anbefales, da disse er meget dyre i forhold til udbyttet. Specielt i forhold til gravide og deres afkom er det ofte for sent at undersøge, når graviditeten er indtrådt, hvilket kan føre til forsinket indsats overfor D-vitaminmangel. Derfor mener Elina Hyppönen, at alle gravide og ammende bør anbefales D-vitamintilskud fra graviditetens indtræden til amningen ophører.