Jordemødre har svært ved at gå på kompromis

Vi skal være bedre til at drage omsorg for os selv og hinanden for ikke at blive syge af stress, siger erfaren jordemoder

– Vi kan ikke undgå travlhed, og derfor skal vi blive bedre til at forstå egne og andres reaktioner, så vi ikke bliver syge af stress, siger Janne Ekstrøm Larsen. Hun blev jordemoder i 1998 og har de seneste syv år været klinisk uddannelsesansvarlig jordemoder på Sjællands Universitetshospital i Roskilde. Hun synes, at Pernille Steen Pedersens forskning i faglig skam er ’brandaktuelt’ for jordemødre.

– Jeg kender det fra mig selv. Jeg føler et kæmpe ansvar som jordemoder, jeg står jo ofte bogstavelig talt med livet i hænderne. Hvis jeg overser noget under en fødsel, kan det få fatale konsekvenser, siger Janne Ekstrøm Larsen.

Janne Ekstrøm Larsen er uddannelsesansvarlig jordemoder og bruger teorierne bag faglig skam i kommunikationen med de studerende.

– Jeg har flere gange oplevet en faglig skamfølelse, fordi jeg følte mig utilstrækkelig. Det kan for eksempel være en dag, hvor jeg hele tiden må gå fra den ene stue til den anden. Så kører tankerne rundt i mit hoved: Huskede jeg nu det hele? Overså jeg noget? Med Pernille Steen Pedersens forskning er jeg blevet bevidst om forskellen mellem de tanker, vi har, når vi har travlt, og når der er skam involveret, fordi så kommer der et ”er jeg dygtig nok” med ind over. Jordemødre er super ordentlige mennesker. De har svært ved at gøre ting halvt, gå på kompromis med deres faglighed og sige fra. Mange knokler igennem, til de ikke kan mere, som jeg også har tendens til at gøre.

– Jeg har brugt Pernille Steen Pedersens forskning til at styrke samspillet med vores studerende, som en hjælp til at se, hvad de har brug for eksempelvis i en eksamenssituation. En studerende havde brug for at få at vide ”Vi står bag dig, vi ved, hvad du kan, og du kan tage det helt roligt”. En anden havde brug for bevidstheden om, at vi stoppede hende og sagde, ”det er forkert”, hvis hun gik den forkerte vej.

– Jeg bruger også Pernille Steen Pedersens forskning til at blive klogere på, hvordan jeg letter min egen stress-følelse i et samspil, og hvordan jeg tackler kollegaers stress. Når jeg er stresset, er jeg typen, som taler meget om det og søger støtte og hjælp hos.