Fra 1. maj 2014 har jordemødre pligt til at indberette formodede bivirkninger ved lægemidler hos patienter, som de har eller har haft i behandling. Hidtil har det kun været læger, tandlæger og dyrlæger, der var forpligtede til at indberette bivirkninger ved lægemidler. Indberetning sker til Sundhedsstyrelsen, der har myndighedsansvar for at registrere og analysere formodede bivirkninger.
Jordemødrenes pligt til at indberette bivirkninger fremgår af bekendtgørelse om indberetning af bivirkninger ved lægemidler m.m.*, der netop er blevet revideret. Lillian Bondo, formand for Jordemoderforeningen, glæder sig over ændringeni bekendtgørelsen.
– Det er en præcisering af det ansvar, vi har med såvel raske gravide og fødende, som gravide og fødende med komplikationer. Vi er i mange sammenhængede de eneste fagpersoner, som kvinderne og deres familier møder, også hvor der sættes ind med behandling i et relativt ukompliceret behandlingsforløb; derfor giver det god mening, at vi selv har det ansvar, siger Lillian Bondo.
Jordemødrenes pligt omfatter bivirkninger, som efter deres egen formodning kan være forårsaget af et lægemiddel. Det er således ikke et krav ved indberetning af en formodet bivirkninger, at der er en dokumenteret sammenhæng mellem den formodede bivirkning og lægemidlet.
Baggrund for ændringen
Revisionen er resultatet af den plan for overvågning af lægemidler brugt til igangsættelse af fødsler, som sundhedsministeren i forsommeren 2013 bad Sundhedsstyrelsen om at udarbejde. Hovedformålet med planen er at øge kvaliteten, sikkerheden og trygheden ved medicinsk igangsættelse af fødslen. Der er blandt andet stillet skarpt på indrapportering af bivirkninger, hvor der skal foretages tværgående analyser af indberetninger af formodede bivirkninger og utilsigtede hændelser. Der lægges op til en intensiveret informationsindsats overfor læger og jordemødre om vigtigheden af at indberette formodede bivirkninger.
I efteråret 2014 vil Jordemoderforeningen holde møde med alle fødestederne, og foreningen vil i denne anledning i samarbejde med Sundhedsstyrelsen holde et oplæg om indberetning af formodede bivirkninger.