Dortheas historie er også historien om, hvordan ny forskning kan komme videre ud i klinisk praksis. Da Dorthea var i 23. uge var hun til jordemoder. Jordemoderen var netop kommet hjem fra verdenskongres for jordemødre, hvor hun sammen med kolleger blandt andet havde hørt om fordelene ved udmalkning i graviditeten. Dorthea var 30 år og ventede tvillinger og blev inspireret af ideen om at malke ud allerede i graviditeten.
– Min egen jordemoder henviste mig til en af sine kolleger, der også havde været på kongres, og som er specialuddannet i amning, og hun guidede mig, fortæller Dorthea, der i dag er mor til to fine store drenge født ved et planlagt kejsersnit to uger før termin.
Ud over udsigten til at skulle producere mælk til to børn, der desuden kunne risikere at være født for tidligt, er Dorthea familiært disponeret for diabetes og hjertesygdom. Alt sammen gode begrundelser for at starte udmalkning i graviditeten.
– Jeg fik kontakt med den specialuddannede jordemoder, og hun sagde, at jeg skulle vente med at malke ud til der var fire uger til termin. Jeg fik et link til en youtubefilm, hvor de viste, hvordan jeg skulle gøre og en mail med en manual om udmalkning i graviditeten. Jeg fik også bægre og sprøjter, så jeg kunne samle mælk op og tage den frossen med på hospitalet, fortæller Dorthea.
Ikke meget mælk
– Jeg havde fået at vide, at hvis jeg fik plukkeveer ved udmalkningen, så skulle jeg stoppe og ringe til hospitalet, fortæller Dorthea.
Det blev imidlertid hverken til plukkeveer eller til mælk trods forsøg på at malke ud efter 36. uge. Kun et par dråber og langt fra nok til at fylde selv et lille bæger til fryseren. En indlæggelse i ugerne op til fødslen var med til, at udmalkningen ikke blev så systematisk og gennemført, som Dorthea havde håbet på. Men selvom der ikke kom meget mælk ud af indsatsen, så er Dorthea alligevel glad for, at hun forsøgte at malke ud.
– Jeg ville meget gerne amme, og jeg har det sådan i mit hoved, at jeg har gjort det bedste for, at det skulle lykkes, siger Dorthea, der fik lagt sine to drenge til kort tid efter hun kom på opvågningen efter kejsersnittet. Med supplement fra modermælkserstatning givet pr. sonde fungerede amningen fint i tre måneder og det er Dorthea helt tilfreds med.
Det at malke ud i graviditeten var lidt en overvindelse for den vordende tvillingemor.
– Det er lidt spøjst at skulle sidde og presse på brysterne. I forvejen havde jeg en kæmpe mave og alt fysisk var anderledes. Men for mig var det at amme også lidt spøjst i starten. Men udmalkningen havde forberedt mig på, at nu skulle mine bryster have en anden funktion. Jeg fik et andet forhold til mine bryster, allerede fra jeg startede forsøg på udmalkning i graviditeten, siger Dorthea.