Hvordan fungerer en hånddreven ultralydscanner sammenlignet med de batteridrevne hjertedopplere, som vestlige sygehuse bruger?
Det skal en gruppe jordemødre på Herlev Hospital finde ud af til foråret.
Baggrunden for dette projekt er, at det sydafrikanske firma Freeplay Energy har opfundet en ultralydsscanner med håndsving, som forhåbentligt kan hjælpe jordemødre i udviklingslandene med at følge fosterets hjertelyd hos gravide og fødende. Baggrunden for at udvikle denne scanner er, at 99 procent af alle verdens dødfødsler finder sted i udviklingslandene, blandt andet fordi de ikke har mulighed for at opdage iltmangel hos fosteret i tide. Freeplay Energy er netop blevet kåret som en af fem vindere af verdens største designpris, INDEX:AWARD på grund af hjertescanneren.
– I den tredje verden er økonomien utroligt afgørende ligesom det for mange af de små hospitaler vil være et problem, at de ikke har batterier til de dopplere, vi andre bruger. Hvis de er trænede nok, kan de bruge et lytterør, men her vil det ofte være svært at høre, om der er noget i vejen under selve fødslen. De har brug for et meget solidt apparat, der holder i lang tid, og som ikke kræver nogen reservedele. Med det nye apparat er de ikke afhængige af batterier, da man bare skal dreje på et håndtag for at få det til at virke, lidt ligesom når man trækker legetøj op, fortæller Morten Lebech, overlæge, Herlev Hospitals gynækologisk-obstetrisk afdeling.
Sammenlignes med dansk udstyrLigesom hjertedopplerne kan scanneren måle, om barnet får nok ilt under veerne. Og er det ikke tilfældet, kan jordemødrene sætte tiltag i gang som eventuelt kan redde liv.
I efteråret vil Morten Lebech og den øvrige projektgruppe lave en protokol, der beskriver mere præcist, hvordan de vil teste apparatet, og han regner med, at de begynder at teste det først i det nye år.
Ultralydsapparatet skal testes to steder. Først i et medicoteknisk laboratorium for at finde ud af, hvor holdbart og følsomt det er, hvor meget det støjer ect.
Efterfølgende skal jordemødrene på afdelingen teste apparatet på gravide og fødende. Her vil de sammenligne med det udstyr, de plejer at bruge.
– De skal teste, hvordan det er at arbejde med apparatet i praksis, og hvor præcist det måler. Derfor vil de kvinder, der bliver testet med det nye apparat, også altid blive testet med en almindelig hjertedoppler, så vi kan lave sammenligningen. Vi skal slutteligt vurdere, hvor godt apparatet fungerer, og om det er let at arbejde med. Hvis der er noget, der ikke fungerer optimalt, vil vi meddele det, ligesom det kan være, vi har nogle forslag, der kan gøre det endnu bedre, fortsætter Morten Lebech.
Han regner med, at de kan teste apparatet på danske kvinder allerede til foråret. Det er endnu ikke afklaret, hvor længe de skal teste apparatet, og hvor mange kvinder de skal teste det på.
– Vi synes, at designet er utrolig spændende og håber, at vi ved at hjælpe med afprøvningen kan sikre, at det lettere udbredes til udviklingslandene, som virkelig har brug for også denne type hjælp, siger Morten Lebech.