En arbejdsgiver må ikke spørge til en jobansøgers planer om at blive gravid, når hun er til jobsamtale. Det slog Ligebehandlingsnævnet endnu en gang fast, da nævnet den 7. november traf afgørelse i en klage, som Jordemoderforeningen på vegne af to medlemmer havde indstillet til nævnet.
Ved to jobsamtaler spurgte speciallæge Tri Nguyen, Gynækologisk klinik i Hvidovre, til ansøgernes planer om at blive gravide. Til den ene jordemoder skrev Tri Nguyen: “Sidste ting jeg vil spørge dig om: har du nogen plan om at blive gravid igen inden for et år efter en evt. ansættelse?”
Til den anden jordemoder skrev han: “Er det sådan, at I planlægger en ny graviditet inden for det næste 1,5 år? Hvis ja, har jeg desværre ingen interesse …”.
Ligebehandlingsprincippet krænket
Det er klart i strid med reglerne i Ligebehandlingsloven at spørge til emner, der giver anledning til, at der udøves forskelsbehandling på grund af køn. En arbejdsgiver må i en ansættelsessituation ikke lægge vægt på, om en ansøger er – eller i fremtiden ønsker at blive – gravid. Da Jordemoderforeningen fik kendskab til forholdet, rettede foreningen i første omgang henvendelse til arbejdsgiver med krav om en erstatning til de to jordemødre. Arbejdsgiveren afviste dette, og sagen blev derfor indbragt for Ligebehandlingsnævnet, der nu har tilkendt hver af jordemødrene 10.000 kr. for den uberettigede behandling, de har været udsat for.
Jordemoderforeningen havde oprindeligt rejst et krav om 25.000 kr. til hver af de to jordemødre. Ligebehandlingsnævnet tilkendte alene en godtgørelse på 10.000 kr., da de lagde vægt på, at Tri Nguyen, efter at Jordemoderforeningen havde henvendt sig om det uberettigede forhold, havde tilbudt de to jordemødre arbejde.