Forstå din bækkenbund

En lille sort pude skal være med til at lære både mænd og kvinder om bækkenbundens funktion. Puden er udviklet i et samarbejde mellem en jordemoder, en fysioterapeut og en bandagist.

Den lille pude har fået navnet Empelvic, der står for empower your pelvic floor, er udviklet og sat i produktion af jordemoder Gry Senderovitz i samarbejde med en fysioterapeut og en bandagist.

Jordemoder Gry Senderovitz har i flere år arbejdet i en lægekonsultation, hvor hun varetog undersøgelsen af nybagte mødre otte uger efter fødslen. Et af undersøgelsens formål er at sikre, at opheling af underlivet forløber normalt og at bækkenbundens muskulatur er intakt.

– Næsten alle de kvinder, jeg mødte, fokuserede stærkt på det, som de opfattede som at bestå knibeprøven ved den gynækologiske undersøgelse. Jeg oplevede, at mange ikke vidste ret meget om bækkenbunden, hvordan den skulle se ud efter en fødsel, eller hvordan, de skal knibe. Mange kvinder var også bekymrede for, hvad der kunne gå galt, hvis de ikke fik lavet knibeøvelser eller lavede dem forkert, fortæller Gry Senderovitz.

Mødet med kvinderne otte uger efter fødslen blev afsættet til at udvikle en pude, der skal guide kvinderne til forståelse af bækkenbunden og dens sammenhæng med kroppens øvrige muskelgrupper. Udviklingsarbejdet skete i samarbejde med fysioterapeut Micha Grøn og bandagist Thomas Borregaard. Målet var at finde en mere raffineret afløser for det sammenrullede håndklæde, der ofte bliver brugt til at lave et modtryk på vulva, når fornemmelsen for bækkenbunden skal trænes.

Puden 
Resultatet er en 19 cm lang og syv cm bred pude med en hårdhedsgrad som flamingo. På den buede overside er der en ”anusknop” og fire mindre knopper, hvor vulva skal placeres, når kvinden sætter sig på den. Puden placeres på en stol, der helst skal have et plant og ikke for blødt sæde, og skal pege forud. Den kan bruges både i graviditeten og efter fødslen og Gry Senderovitz anbefaler den også til piger og kvinder i alle aldre og en version til mænd er på vej. Puden er formgivet, så den skaber et tryk på bækkenbundens muskler, man mærker dem og det bliver tydeligt, at bevægelse af andre dele af kroppen, udløser bevægelse af bækkenbunden. Metoden benytter sig af, at når man kan mærke bækkenbunden bevæge sig, bliver det nemt at lære at op- og afspænde den.

Bækkenbundskulturen 
Den lille sorte pude er en del af et større projekt for jordemoder Gry Senderovitz.

– Vi vil rydde op i en bækkenbundskultur, der er præget af skyld og skam og manglende viden. Det meste af det, vi lærer om vulva, G-punktet, klitoris og så videre, bygger på viden og opfattelser fra 50’erne. For eksempel er urinrøret næsten altid placeret forkert, når vi ser tegninger af vulva, fortæller hun. Gry Senderovitz arbejder også for at formidle en mere nuanceret måde at forstå bækkenbunden på og en anden måde at guide i det ”rigtige” knib.

– Bækkenbunden arbejder aldrig alene, men i samspil med diafragma, trykket i brystet og kæben. Det er ikke nødvendigvis styrken i et knib, der er vigtig, men variationen i spændingen, hvor man også formår at slappe af, så vi kan tisse, elske og have afføring, siger Gry Senderovitz, der gerne ser metaforen ”elevatorknibet” aflivet.

– En bækkenbund går ikke lige op som en elevator, men fremad. Og det er noget af det, mange fornemmer, når de sidder på vores pude, siger hun.