“Fødestolen har været min go-to-ting i over ti år”

“Fødestolen er altid min go-to ting, hvis noget går trægt. Sådan har det været i over ti år. Jeg vil tro, at jeg bruger den til 50 procent af mine fødsler.

Det bedste er, at den giver så meget nærvær og kontakt mellem jordemoder, fødende og partner. Jeg sidder ikke mere end en meter væk på min del af fødestolen, så vi danner en meget tæt cirkel. Det skaber en helt særlig symbiotisk stemning, hvor jeg bedre kan fornemme, hvad den fødende har brug for. Samtidig beskriver de fødende, at de ikke føler, at jeg hænger ind over dem. Især for sårbare fødende kan det have en stor tryghedsskabende effekt. Og for mig som jordemoder er den tilhørende jordemoderstol god ergonomisk.

Vores fødestol på AUH er ikke en gammeldags fødestol, som folk måske forestiller sig, men en moderne udgave, der tager højde for de ulemper, tidligere udgaver havde. Den er lilla med glimmer, så jeg kalder den kærligt for ’Barbiestolen’. Det ville være et stort tab for mig, hvis jeg ikke måtte bruge den mere – den gør bare SÅ meget godt på en fødestue.”

1

Husk, at den fødende skal være mobil, når du tager fødestolen i brug, så hun kan stå på benene og komme fra A til B, hvis der fx kommer en større blødning.

2

Indled altid med at bede den fødende om ikke at presse, før du har mærket progressionen. Det åbne bækken, som fødestolen fremmer, kombineret med tyngdekraften vil ofte gøre, at den fødende slet ikke behøver at presse aktivt.

3

Den fødendes siddestilling er vigtig. Hun skal føde i retning ud mod jordemoderen og ikke ned mod gulvet, for så vil der være for meget tryk på perineum. Instruer hende i at læne sig lidt tilbage og kippe sit bækken. Når du som jordemoder har fuldt overblik over perineum, ved du, at hun sidder rigtigt. Vær også opmærksom på, om hun slapper nok af i benene og kommer op at stå af og til for at forebygge ødemer.

4

For at undgå bristninger er det vigtigt at være tålmodig og meget opmærksom på farten, når man bruger fødestolen. I tidsrummet fra man ikke kan se barnet, til man kan, skal man være uhyre tålmodig. Herefter går det hurtigere end i andre fødestillinger. Andengangsfødende med tidligere sectio har øget risiko for sphincterruptur ved brug af fødestolen, så brug den ikke til dem. Generelt viser nogle studier en let forøget risiko for grad tre og fire bristninger på fødestolen, mens andre ikke gør.

5

Vær opmærksom på, om den fødende kan samarbejde med dig og veerne. Hav den dialog og det opmærksomhedspunkt, inden du flytter over på fødestolen – særligt ved førstegangsfødende.

6

Ved brug af fødestolen er det nødvendigt at modulere sine håndgreb. Traditionelle håndgreb anbefalet til skånsom forløsning fungerer ikke ergonomisk, når man bruger fødestolen. Hvor jeg i andre fødestillinger har fingrene på højre hånd pegende mod kl. 3, lader jeg på fødestolen håndroden være opad og fingrene pege nedad mod kl. 6. Venstre hånd benytter jeg kun til allersidst, hvor jeg bruger pegefinger og tommeltot på hovedet til at fornemme farten, lige inden caput kroner.

7

Man kan både forløse moderkagen, tømme blæren og lave indvendige undersøgelser på fødestolen, fordi den fødende kipper så meget i bækkenet. Hvis barnet ligger langt fremme, kan man også lave scalp ph’er, hvilket nogle læger vil medvirke til.

Stolen, Tanja Lyth bruger på Aarhus Universitetshospital, hedder The BirthRite Chair.

Tanja Lyth er jordemoder på Aarhus Universitetshospital (AUH), tillidsrepræsentant og kredsforperson i Jordemoderforeningen. Hun har 25 års erfaring som jordemoder.
"Mit håndværk" er formidling af en enkelt jordemoders fascination af et emne, som hun nørder med i sin hverdag. Emnerne i ›Mit håndværk‹ er ikke nødvendigvis undersøgt til bunds med forskning på området. "Mit håndværk" repræsenterer netop håndværksmæssig viden fra en klinisk hverdag