En uge med: Politikerne har skabt problemet. De må løse det.

En uge med Tidsskrift for Jordemødre bringer fremover uge-dagbøger med jordemødre eller studerende, der fortæller om, de udfordringer, dilemmaer og oplevelser, som de står over for. Det her er den første ‘en uge med’.

Mandag

Dagen begynder med undervisning om neonatologi. Vi har mange undervisningstimer på jordemoderuddannelsen, og det er jeg glad for. Men Zoom er bare ikke det samme. Efter undervisningen arbejder jeg videre på vores første temaforløb på 3. semester. Det handler om præmaturitet. Det er spændende. Det er dejligt at være på 3. semester, hvor mange af de spørgsmål, som opstod under min første klinik, bliver besvaret, og jeg glæder mig kun endnu mere til at komme tilbage på fødegangen. Ved middagstid gløder min telefon. Beskederne danser over displayet i den gruppe, hvor vi sammen har skrevet og udformet det borgerforslag, der kræver et opgør med tjenestemandsreformen. Vi mangler kun lige over 1.000 underskrifter, så er den i hus.

Om aftenen har jeg møde i Enhedslistens sundhedsfaglige netværk.

For Frida Pernille Groth Rasmussen, jordemoderstuderende og forkvinde for De Jordemoderstuderendes Råd, København (JSR København) har uge 11 budt på travlhed på studiet, møder om forringelser af jordemoderuddannelsen og gåture i det grønne. Og så var det ugen, hvor der kom en god nyhed. Hun er nemlig medstiller af borgerforslaget om et opgør med tjenestemandsreformen, og i uge 11 rundede forslaget nok underskrifter til at ryge videre til behandling i folketinget. Det gav anledning til skål og fejring.

Tirsdag

Klokken 07:48 har vi fået 50.000 underskrifter på borgerforslaget. Det føles så vildt. Den opbakning tror jeg ikke, nogen af os i skrivegruppen havde turde forestille sig. Det er så dejligt at se de kvindedominerede fag stå sammen og bekæmpe de rammer, der fastholder vores lave løn.

Om aften har vi møde i borgerforslagsgruppen. Stemningen er så fed, og der bliver skålet. Samtidig er vi jo også godt klar over, at vi endnu ikke har vundet. Langt de færreste borgerforslag bliver til noget. Nu skal det hårde arbejde udføres. Vi skal give ansvaret tilbage til politikerne. Politikerne har skabt problemet. De må løse det.

Onsdag

Tidlig morgen mødes jeg med min studiegruppe. En af de måder, jeg lærer allerbedst på, er gennem casearbejde. Heldigvis har vi mange af dem på 3. semester, og lærerne har været gode til at finde på interessante cases, hvor man skal bruge sit hoved.

Klokken 17 er der generalforsamling i studierådet ved København Professionshøjskole (KP). Det er første gang, jeg deltager, og jeg bliver dybt fortvivlet over mødet. På det sundhedsfaglige fakultet har KP-ledelsen besluttet at lave nogle ret heftige besparelser. Man vil tage penge fra det sundhedsfaglige fakultet og give dem til lærerne og pædagogerne. Ingen til mødet nævner de her besparelser, og de har mest af alt travlt med at klappe hinanden på skulderen. Jeg stillede mig til rådighed for forretningsudvalget og blev valgt ind. Der er så mange kampe, og nogle gange kan det godt være svært for mig at vælge, hvilke jeg skal tage op. Men jeg tror, at det her er vigtigt. Jordemoderuddannelsen må ikke forringes yderligere!

Torsdag

Om eftermiddagen er JSR København inviteret til et møde med Region Hovedstaden om fastholdelse af nyuddannede jordemødre. Det er altid fedt at få taletid. Især på områder, man brænder for. Mødet er godt, og jeg tror, at vi studerende får sat fokus på nogle vigtige emner. Problemet med mødet er dog, at man fra Region Hovedstadens side har lagt et benspænd – der må ikke tales om løn. Vi er ligeglade med, hvad man må og ikke må, og det er Jordemoderforeningens formand Lis Munk heldigvis også. Man kan ikke tale om fastholdelse af jordemødrene uden at snakke om løn.

Fredag

Fra klokken 8 til 15 består min undervisning af fremlæggelser af den case, vi har arbejdet med. De andre grupper har også lavet nogle gode overvejelser. Jeg kan mærke, at jeg bliver helt forelsket i jordemoderfaget igen. Efter fremlæggelserne er jeg nødt til at komme lidt ud. Jeg bor på Grønjordskollegiet og overfor min bygning bor en af mine gode veninder. Vi går en tur på Amager Fælled. Jeg elsker at bo „midt“ i byen, men samtidig have naturen så tæt på. Det er vigtigt at holde fast i de få grønne åndehuller, der er tilbage i København.

Lørdag og søndag

Over weekenden finder jeg tid til at gå flere ture og spise en god middag med min kæreste. Vi henter to nye stiklinger, som pynter fint i vindueskarmen. Sidst, men ikke mindst, bliver min weekend brugt på forberedelse til næste uges undervisning og mange møder. Jeg er klar til en ny, travl uge, hvor jeg fortsat vil gøre mit for at kæmpe for et opgør med tjenestemandsreformen fra 1969 og kæmpe imod forringelser af jordemoderuddannelsen.