Interessen for at blive klogere på kvinder, der kommer hertil som asylansøgere blev vakt hos jordemoderstuderende Petra Thorsen-Cheng, da hun var i praktik på fødeafdelingen i Roskilde.
– Vi havde kvinder uden danskkundskaber, der fødte uden tolk, og jeg oplevede en fødende kvinde, der fik en epiduralblokade uden at kunne få fyldestgørende information om virkning og bivirkninger. Jeg mødte også både kvinder og mænd, der ikke vidste, hvad der skulle ske under fødslen og var kede af det og forvirrede. Det var det, der vakte min interesse for de asylansøgende kvinder og deres familier, fortæller Petra, der desuden deltog som frivillig medarbejder på kvindekonferencen Women Deliver i foråret 2017. Det forøgede kun interessen for kvinders reproduktive sundhed.
Mange gravide og deres partnere fra asylcentre i optageområdet manglede tydeligvis viden om fødslens forløb og om de indgreb, som de kunne blive præsenteret for. Asylansøgerne var helt nye i det danske sundhedsvæsen og havde ofte svært ved at navigere i det.
Hvad gør man så, når man er en dedikeret jordemoderstuderende med vilje og lyst til både at gøre noget for denne gruppe af kvinder og til at lære mere om andre kulturer? Man foreslår sin jordemoder, at de opretter et tilbud om fødselsforberedelse på asylansøgernes eget sprog.
– ”Det gør vi da”, var hendes første reaktion, fortæller Petra, der på det tidspunkt var ca. halvandet år inde i uddannelsen. Der blev taget kontakt til den lokale afdeling af Venligboerne, der kunne stille med en tolk med erfaring fra tolkning ved fødsler og budskabet om fødselsforberedelsestilbuddet blev formidlet mundtligt til læger og jordemødre i jordemoderkonsultationerne og i ambulatoriet. Siden skulle det vise sig, at det ikke var helt efter reglerne at bruge en tolk, der ikke var autoriseret, og Roskilde Sygehus indvilligede i at betale for en tolk på de fire årlige kurser, som nu fast bliver udbudt på det sjællandske fødested med studerende fra Sundhedsklinikken på Københavns Professionshøjskole og studerende fra UC Syd som undervisere.
Et projekt mellem flere uddannelsessteder
I mellemtiden var Petra overflyttet fra jordemoderuddannelsen i Esbjerg, der har Roskilde som klinisk uddannelsessted, til uddannelsen i København. I dag er hun i praktik på Hvidovre Hospital, men hun underviser stadig på fødselsforberedelsen for asylansøgere i Roskilde. Via klassens interne Facebookside søgte hun efter medstuderende, der kunne tænke sig at være med til undervisningen. Mette Justesen meldte sig, og det var hende, der fik ideen om at tale med en af deres undervisere, der siden søgte Sundhedsklinikken på Københavns Professionshøjskole om støtte til at fortsætte den fødselsforberedende undervisning for asylansøgere ved Roskilde Sygehus som et læringsprojekt.
– Vi var blevet præsenteret for Sundhedsklinikken og fået at vide, at vi kunne melde os som undervisere på fødselsforberedelseshold, som klinikken udbyder. Så jeg tænkte, at vi måske kunne få klinikkens opbakning til at lave fødselsforberedelse for asylansøgere i Roskilde. Den ide bakkede vores underviser hurtigt op om, siger Mette Justesen, der også er i praktik på Hvidovre Hospital. Derefter gik der nogle måneder med at beskrive projektet.
– Vi skulle blandt andet beskrive vores didaktiske overvejelser og lave en plan for, hvad vi ville have med i undervisningen og hvordan vi ville formidle det, siger Mette Justesen.
Lektor Anne-Mette Rasmussen, der er underviser på Sundhedsklinikken, etablerede kontakten til Roskilde Sygehus, der gerne ville være i samarbejdet, og til UC Syd, hvorfra der også kan rekrutteres studerende til projektet.
Indsigt i andre kulturer
Petra, Mette og jordemoderstuderende fra UC Syd skal for tredje gang stå for fødselsforberedelsen i Roskilde. Målgruppen er nu udvidet til også at omfatte gravide, der har fået opholdstilladelse, men som endnu ikke taler dansk. Tolkningen foregår fra arabisk til dansk, da de fleste asylansøgere kommer fra arabisk talende lande som Syrien og Iraq. Hvert hold mødes to gange á to timer, hvor fødslens faser, fars rolle og smertelindring er på skemaet. Der sluttes af med rundvisning på fødeafdelingen, som de gravide er meget glade for.
– Vi taler også om, hvordan de tidligere har født, hvis de er flergangsfødende. Vi får en fantastisk indsigt i, hvad en jordemoder er i deres land, og hvordan forholdene for kvinder er der. Det giver en unik mulighed for at lære om en anden kultur, siger Mette Justesen.
– Vi taler også med kvinderne om, hvornår de skal kontakte sygehuset, når de skal føde. Det er mange af kvinderne usikre på, ligesom de ikke altid ved, hvad de vil få tilbud om under fødslen – for eksempel omkring smertelindring. Den perinatale mortalitet er højere, og at der er flere komplikationer blandt gravide og fødende med ikke vestlig baggrund, og jeg mener, at vi som samfund har en forpligtelse til at målrette tilbud til netop denne gruppe, siger Petra. De studerende har som optakt til undervisningen mødtes med jordemoder Thilde Knudsen, der er tilknyttet Læger uden Grænser og har stor erfaring fra fødsler i andre kulturer. Hun kunne give de danske studerende en række gode råd.
– Thilde sagde blandt andet, at kvinderne ofte ikke er vant til selv at kunne bestemme, når det kommer til indgreb i fødslen. Derfor kan de mange valgmuligheder, som vi her i Danmark giver kvinderne i forbindelse med graviditet og fødsel, virke overvældende for dem og kvinderne kan tolke det som om, at vi er uprofessionelle eller uvidende, siger Mette.
Der er altid to uddannede jordemødre til stede ved fødselsforberedelsen for de arabisk talende kvinder og deres partnere – som oftest en underviser fra Professionshøjskolen København og den uddannelsesansvarlige i Roskilde. Anne-Mette Rasmussen glæder sig over, at Sundhedsklinikken også laver outhouse aktiviteter.
– Alle aktiviteter, som det giver mening at øve sig i, er relevante at rumme i Sundhedsklinikken. Fødselsforberedelsen i Roskilde er ikke tværprofessionel, som de fleste aktiviteter i klinikken er. Men det foregår til gengæld på tværs af vores uddannelsesinstitutioner, nemlig mellem uddannelsen i København og i Esbjerg, siger hun.
Om kort tid starter rekrutteringen af nye studerende til fødselsforberedelsen for arabisktalende gravide i Roskilde. Petra og Mette har lovet at anbefale medstuderende til at benytte sig af muligheden for at få mere træning som underviser samtidig med, at man får indsigt i andre kulturer.